Bir Karayip ülkesi daha Britanya monarşisine karşı cumhuriyet ilan etmek istiyor

Kısa süre önce Jamaika ve Belize'den de benzer açıklamalar gelmişti

Cumartesi günü taç giyen Kral Charles, Birleşik Krallık'ın yanı sıra 14 ülkeye daha liderlik ediyor (Reuters)

Karayipler ülkesi St Kitts ve Nevin Başbakanı Terrance Drew, BBC'ye verdiği mülakatta ülkesinin Kral Charles devlet başkanı olarak kaldığı sürece tamamen özgür olamayacağını söyledi.

Drew, St Kitts ve Nevin'de cumhuriyet ilan edilmesi tartışmalarının kendi iktidarında başlayacağını söylerken, Britanya monarşisinden köle ticareti dönemiyle ilgili gelecek bir özrü de hoş karşılayacaklarını belirtti.

St Kitts ve Nevin lideri, "Yanlış bir şeyler olduğunu kabul edip özür dilemenin doğru yönde bir adım olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya monarşisinden konuyla ilgili bir tazminat beklentisi olup olmadığı yönünde gelen bir soruya yanıt veren Drew, "Burada sadece parasal katkıdan bahsetmiyoruz. Çünkü biz kurbanlar gibi hareket etmiyor. Bu, bugün bile Afrika kökenli insanları olumsuz yönde etkileyen sistemlerde yapılacak gerçek değişikliklerle ilgili" dedi.

BBC'ye konuşan Buckingham Sarayı kaynakları, Kral Charles'ın kölelik konusunu "son derece ciddi şekilde" ele aldığını söyledi.

Geçen ay Saray'dan yapılan açıklamada, Britanya monarşisiyle Atlantik'teki köle ticareti arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için bağımsız bir çalışma yürütüleceği açıklanmıştı. 

16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar olan süreçte milyonlarca Afrikalı gemilerle Amerika'ya gönderilerek burada köle olarak kullanılmıştı. St. Kitts ve Nevis de Britanyalı sömürgecilerin kalıcı olarak yerleştiği ilk Karayip adalarından biriydi.

Geçen günlerde İngiliz Milletler Topluluğu'na bağlı Jamaika ve Belize'den de cumhuriyet ilan edilmesine ilişkin açıklamalar gelmişti. Jamaika hükümeti 2024'e kadar konuyla ilgili bir referandum düzenlemek istediklerini belirtirken, Belize yönetimiyse ülkenin muhtemelen topluluktan ayrılan ilk ülke olacağını söylemişti.


Independent Türkçe, BBC, Telegraph 

DAHA FAZLA HABER OKU