Bernie Sanders: 999 milyon doları aşan gelirlerin tamamını devlet alsın

"Her türlü yaşarlar"

Sanders, 2016 ve 2020'deki başkanlık seçimlerinde Demokratik Parti'nin aday adayları arasında yer almış fakat ön seçimleri kaybetmişti (Reuters)

ABD'de Senatör Bernie Sanders, bir kişinin yılda en fazla 999 milyon dolar gelir elde edebilmesini, devletin bu miktarı aşan kazançların tamamına yüzde 100 oranında vergiyle el koyması gerektiğini savundu.

Sanders, gazeteci Chris Wallace'ın HBO Max'te cuma günü yayımlanan "Who's Talking to Chris Wallace?" adlı programına katıldı. 

Vermont Senatörü, Wallace'ın "Hükümetin, geliri 999 milyon dolara ulaşan kişilerin geri kalan her şeyine el koyması gerektiğini mi düşünüyorsunuz?" sorusuna şöyle yanıt verdi: 

Evet. Benimle aynı fikirde olmayabilirsiniz, sorun değil. Fakat ben geliri 999 milyon dolara ulaşmış kişilerin yaşamlarını her şekilde sürdürebileceğini düşünüyorum. Gayet iyi şekilde hayatta kalabilirler.

Sanders, ABD'li perakende devi Walmart'ın kurucusu Sam Walton'ın ailesinin servetinin 225 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek, buna rağmen şirketin 1,2 milyar işçisine kıt kanaat geçinebilecekleri kadar maaş ödediğini savundu. 

81 yaşındaki siyasetçi, 5 Nisan'da hayatını kaybeden Walton'a şahsi bir saldırıdan ziyade sisteme yönelik bir eleştiri yapmak istediğini belirterek, şunları söyledi: 

Söylediklerim, sistemi hedef alan bir saldırı. Birkaç kişinin Amerikan toplumunun en alt tabakasındaki yurttaşların yarısından daha fazla servet kazanmasına gerek kalmadan da canlı bir ekonomi inşa edebilirsiniz.

85 milyon yurttaşın sağlık sigortasını karşılayamadığına işaret eden Sanders, ülkenin başında olsa "Çok para kazanan, çok para öder" prensibiyle yola çıkmayı tercih edeceğini de söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sanders, şubatta yayımladığı "It's OK to Be Angry About Capitalism" (Kapitalizme Öfkelenmekte Sorun Yok) kitabında da ABD'deki servetin yüzde 90'ının nüfusunun yüzde 1'lik dilimin elinde olduğunu yazmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da kasımdaki açıklamasında, Nisan-Ekim 2022 döneminde ülkenin en büyük 6 petrol şirketinin toplam kârının 100 milyar doları aştığına dikkat çekmişti.

Biden, şirketlerin yüksek kârlarını tüketiciye yansıtmadığını savunarak, "Ben kapitalistim, şirketlerin adil kârlarıyla bir sorunum yok ama bu kadarı da yeter" demişti.


Independent Türkçe, Guardian, AA

DAHA FAZLA HABER OKU