PlayStation kumandasıyla döllenen embriyolardan ilk insanlar doğdu

Bir robotun yürüttüğü süreç iki kız bebeğin dünyaya gelmesiyle sonuçlandı

PlayStation kumandasının kullanıldığı sıradışı işlem, geleneksel tüp bebek yönteminin robotik versiyonu olarak niteleniyor (Sony)

İspanya merkezli teknoloji girişimi Overture Life, robotik dölleme yöntemiyle oluşturduğu embriyolardan iki sağlıklı kız bebeğin dünyaya geldiğini duyurdu.

Şirketin inşa ettiği robot, "in vitro fertilizasyon iğnesi" adı verilen bir enjeksiyonla tekil sperm hücrelerini insan yumurtalarına yerleştiriyordu.

Düzeneğin en ilginç özelliğiyse bu sperm enjekte etme sürecinin bir PlayStation kumandasıyla uzaktan kontrol edilmesiydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, PlayStation 5 için tasarlanan kontrol cihazıyla insan yumurtalarını kameradan izledi ve sperm enjekte eden robotu kumandayla yönlendirdi.

Robot yumurtaya nüfuz ederek tek bir sperm hücresi bırakıyordu.

Bu işlem toplamda 10'dan fazla yumurtayı döllemek için tekrarlandı.

Ekip işlemin sonucunda sağlıklı embriyolar elde etti. Şimdi de robotla döllenme sonucunda doğan ilk insanların bu iki kız bebek olduğu belirtiliyor.

Enjeksiyon cihazını kumandayla yöneten Eduard Alba, "Gayet sakindim" diye konuştu

Alba, "Tam enjeksiyon anında, 'Bu sadece bir deney daha' diye düşündüm" ifadelerini kullandı.

Robotu geliştiren Overture Life, cihazın tüp bebek sürecini otomatikleştirmeye ve işlemi bugün olduğundan daha ucuz ve daha yaygın hale getirmeye yönelik bir adım olduğunu belirtiyor.

 

Independent Türkçe, Futurism, MIT Technology Review

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU