Harvard, 300 milyon dolarlık bağış yapan Cumhuriyetçi'nin adını Fen Edebiyat Enstitüsü'ne veriyor

Citadel Securities'in kurucusunun dünyanın en zengin 35. kişisi olduğu düşünülüyor

Kenneth Griffin (AFP)

Harvard Üniversitesi, 300 milyon dolarlık bağışın ardından enstitüsüne bir Cumhuriyetçi Parti bağışçısının adını vereceğini açıkladı.

Kenneth C. Griffin Fen Edebiyat Enstitüsü, mezun ve serbest yatırım fonu yöneticisi Kenneth Griffin'in adını taşıyacak.

Enstitüye miras bağışı da oluşturmaya çalışan Griffin, 40 yıl boyunca 500 milyon dolardan fazla bağışta bulunsa da bu duyuru tartışmalara yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Griffin, 59 milyar dolar değerindeki Citadel'in kurucusu ve CEO'su olmasının yanı sıra, Cumhuriyetçilere muazzam seviyede bağış yapması ve silah ve mühimmat üreticilerine yaptığı yatırımlarla da dikkat çekiyor. Politico'ya göre Griffin, 2022'de federal pozisyonlar için yarışan Cumhuriyetçi adaylara yaklaşık 60 milyon dolar bağışta bulundu.

Kenneth Griffin'in yatırımları arasında Smith&Wesson, Sturm and Ruger, mühimmat üreticisi Olin Corp, Vista Outdoor and Ammo Inc.'nin hisselerinin de yer aldığı da bildiriliyor. Guardian'ın incelediği ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun kayıtlarına göre bu hisselerin değeri 200 milyon dolara yükseldi.

Griffin ayrıca 2024'teki başkanlık yarışına katılacağına dair sinyal veren ABD'nin Florida eyaletinin valisi Ron DeSantis'e de bağış yaptı. Florida valisi, eğitim ve gey haklarıyla ilgili tutumları nedeniyle eleştiriliyor. "Eşcinsel Deme" yasası diye de bilinen HB 1557 isimli yasa, Florida'daki öğretmenlerin anaokulundan üçüncü sınıfa kadar cinsel yönelim ve toplumsal cinsiyet kimliği konularını tartışmalarını yasaklıyor. K-12 okullarında (anaokulundan 12. sınıfa kadar eğitim veren okullar -ed.n.) resmi olarak öğretilmeyen Eleştirel Irk Teorisini de hedef alan DeSantis, Florida'daki devlet liselerinde, yeni bir AP dersi (Advanced Placement, lise öğrencilerine verilen üniversite düzeyindeki dersler -ed.n.) olan Afro-Amerikan Çalışmaları'nın öğretilmesini engelleyen bir yasağı yürürlüğe koydu. Griffin'in DeSantis'e ve politikalarına verdiği destek hakkında yorum yapması istenen bir Citadel sözcüsü, The Guardian'a şöyle dedi:

Ken, her türden arka plana sahip kişiye saygı duyar ve onları istihdam eder.

Bloomberg milyarderler endeksine göre dünyanın en zengin 35. kişisi olan Kenneth Griffin, Harvard Crimson isimli öğrenci gazetesine göre bağış karşılığında Harvard'daki bir enstitüye adı verilen 4. kişi olacak.

 

Fen Edebiyat Enstitüsü'nün adı, Kenneth C. Griffin Fen Edebiyat Enstitüsü olarak değiştirilecek
 

Harvard Başkanı Larry Bacow, yaptığı açıklamada, "Ken'in olağanüstü cömertliği ve kararlı bağlılığı Harvard'da mükemmelliği ve fırsatı mümkün kılıyor" dedi.

Dünyada iyilik yapmak için bize (ve misyonumuza) duyduğu güvene derinden ve kişisel olarak minnettarım.

Griffin'in Harvard'a yaptığı bağış, aynı zamanda lisans ve doktora programlarına da ev sahipliği yapan Fen Edebiyat Fakültesi'ne (Faculty of Arts and Sciences/FAS) aktarılacak.

Bu aynı zamanda Griffin'in 2014'te üniversiteye yaptığı 150 milyon dolarlık bağışa ek olarak yapıldı. 2014'teki bağış öncelikle öğrencilere yönelik mali yardımları finanse etmek üzere yapılmıştı. Bu bağış kapsamında 200 Griffin bursiyerinden oluşan bir ekiple diğer mezunlar veya enstitü dostlarının da mali yardım programına katkıda bulunabilmesi için bir liderlik meydan okuması fonu (leadership challenge fund) aracılığıyla aynı oranda para toplandı. 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU