Yunanistan'da üst düzey yargıç, hükümetin Neo-Nazileri engellemek için rüşvet teklif ettiğini iddia etti

Muhalefetteki SYRIZA, seçime giden ülkenin lideri Miçotakis'i hesap vermeye çağırdı

Yunanistan'da 9 Nisan'da yapılması planlanan seçimler, şubattaki tren kazası faciası nedeniyle mayısa ertelenmişti (Retuers)

Eski Yargıtay Başkan Yardımcısı Hristos Tzanerikos, radikal sağcı Yunan Ulusal Partisi’nin seçimlere katılmasını engellemesi karşılığında, hükümetten bir yetkilinin kendisine rüşvet teklif ettiğini öne sürdü.

Tzanerikos, Yunan haber sitesi iEidiseis’e yaptığı açıklamada, hükümetten bir yetkilinin partinin seçime girmesini engellemesini istediğini, bunun karşılığında da seçimlerden sonra bağımsız bir kuruluşta kendisini üst pozisyona atamayı teklif ettiğini savundu. 

Eski Yargıtay üyesi, söz konusu kişinin kimliğini açıklamazken, kendisine yapılan teklifin detaylarını da paylaşmadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kiryakos Miçotakis hükümetinden yapılan açıklamadaysa iddialar reddedildi. Açıklamada, Tzanerikos’un Yargıtay’da istediği konuma yükselemediği için şimdi hükümetten intikam almaya çalıştığı ileri sürüldü.

Muhalefetteki SYRIZA da söz konusu rüşvet iddialarının incelenmesi çağrısında bulundu. Solcu parti, Miçotakis’i hedef alarak şunları söyledi: 

Miçotakis bir kez daha bilmiyormuş numarası yapamaz. Bu iddialarla ilgili cevap vermeli. Mahkeme kararı çıkarılması karşılığında, doğrudan sürece müdahale eden üst düzey hükümet yetkilisi kim?

Yunanistan'da suç örgütü olarak tanımlanan ırkçı Altın Şafak Partisi'nin kilit isimlerinden cezaevindeki Elias Kasidiaris’in kurduğu Yunan Ulusal Partisi’nin seçimlere girişinin, bu hafta mecliste yapılan oylamayla yasaklanmasına karar verildi.

Partinin 21 Mayıs’taki seçimlere katılıp katılmayacağına dair son kararsa 5 Mayıs’ta Yargıtay tarafından açıklanacak.

Öte yandan Tzanerikos, pazartesi günü yaptığı açıklamada, meclisteki oylamayı siyasilerin yargıya müdahalesi olarak eleştirip, görevinden istifa ettiğini duyurmuştu. Tzanerikos’un rüşvet iddiaları da bu istifanın ardından geldi.
 


Tutuklu olduğu için parti liderliği yapamayan Kasidiaris, geçen ay liderliği eski savcı yardımcısı Anastasios Kanellopoulos'a devretmişti.

Ancak Yunanistan yasaları, hüküm giymese dahi açık şekilde suç örgütlerini temsil eden kişilerin de seçime girmesini engelliyor. Parti liderliğini alan Kanellopoulos'un bir suç örgütüyle gizli bağlantısı olup olmadığınaysa yine Yargıtay karar verecek.

Son anketlere göre Yunan Ulusal Partisi, seçimlere katılabilmesi durumunda yüzde 3 barajını aşarak parlamentoya girme hakkı kazanıyor.

Daha önce 2012'de yapılan seçimlerde Altın Şafak Partisi yüzde 7 civarında oy alarak 18 sandalye kazanmayı başarmıştı.


Independent Türkçe, Euractiv, Kathimerini, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU