İran lideri örtünmeyen kadınlara yoğurtlu saldırının ardından konuştu

İran, Mahsa Amini'nin öldürülmesiyle başlayan gösterilerin ardından birçok kadın örtünme kurallarını reddediyor

İran'daki şeriat yasaları kadınların saçlarını örtmesini ve uzun kollu, bol kıyafetler giymesini zorunlu kılıyor (Reuters)

İran'da bir kişinin örtünmeyen iki kadına yoğurt fırlattığı görüntülerin viral olmasının ardından, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bir açıklama yaptı.

Reisi, örtünmenin bir kanun olduğunu söyledi.

Reisi, "Bazı kişiler başörtüsüne inanmadığını söylerse, onları ikna etmek iyidir. Ama burada asıl önemli nokta kanuni zorunluluk olması. Başörtüsü bugün yasalarla ilgili bir konudur" diye konuştu.

İran'ın kuzeydoğusundaki Meşed kentinde, örtünmeyen bir anne ve kızına yoğurt fırlatan saldırgan hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anne ve kızına hakkında da kıyafet kurallarına uymadıkları gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldı.

Ayrıca, saldırgana müdahale eden bir esnafın da yetkililer tarafından uyarıldığı belirtildi.

Konuyla ilgili konuşan İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, örtünmeyi reddeden kadınları "merhamet göstermeden" yargılakla tehdit etmişti.

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasındaysa, başörtüsü İran toplumunun temellerinden biri olarak nitelenmiş ve bundan geri adım atılmayacağı belirtilmişti. Açıklamada ayrıca vatandaşlardan örtüsüz kadınlara müdahale etmeleri istenmişti. 

İran'da uygulanan kıyafet kanunlarıyla, kadınlar saçlarını kapatacak şekilde başörtüsü takmaya ve bol kıyafetler giymeye zorlanıyor. 

22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 13 Eylül'de başörtüsü takmadığı için gözaltına alındıktan sonra ahlak polisi tarafından öldürülmesi İran'da geniş çaplı gösterileri tetiklemişti. Gösterilerin ardından birçok kentte, kadınların başörtüsü takmadan dolaştığı görüntüler sosyal medyada sıkça paylaşılmıştı.


Independent Türkçe, Reuters, NBC

DAHA FAZLA HABER OKU