OpenAI CEO'su Sam Altman, Elon Musk'a "pislik" dedi

İddiaya göre OpenAI, GPT-5'in insan seviyesine ulaşmasını bekliyor

Elon Musk, ChatGPT sistemini uzun süredir eleştiriyor (AFP)

GPT-5'e dair beklentiler giderek yükselirken, dil modelini geliştiren OpenAI'ın CEO'su Sam Altman da endişelerini daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Altman, kendi şirketinin hazırladığı teknolojiden endişe duyduğunu daha önce de defalarca dile getirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son açıklamasında da endişeleri ciddiye almayanları eleştirdi.

Geçen hafta sonu yayımlanan bir bölümde podcast sunucusu Lex Fridman'a konuşan Altman, "Bence yapay zekadan korkmamak çılgınlık olur ve çok korkan insanları da anlayabiliyorum" dedi.

CEO'ya göre insanlar, yapay zeka geliştiricilerinin endişelenmesinden mutlu olmalı.

"Elon Musk bir pislik"

Diğer yandan, Altman'ın eleştirdiği tek şey bu değildi. Kısa süre önce yine bir podcast'e konuk olan Altman, Elon Musk'ın şirkete yönelik tutumuna da sert çıktı.

Gazeteci Kara Swisher'ın podcast'ine konuşan Altman, Musk'ın çok sert eleştirilerde bulunduğunu söyledi ve şirketini savundu:

Ne isterseniz deyin, o bir pislik. Kendim için istemeyeceğim bir tarza sahip.

San Francisco merkezli OpenAI'ın kurucuları arasında Musk da yer alıyor. Ancak Musk, kuruluştan kısa süre sonra şirketten ayrılmıştı.

Haber sitesi Semafor'un konuştuğu kaynaklar, Musk'ın şirketin başına geçmek için Altman'a 2018'de teklif götürdüğünü öne sürmüştü. Altman'ın teklifi kabul etmemesi üzerine Musk'ın şirketten ayrıldığı iddia edilmişti.

Musk ise OpenAI'ın kar amacı gütmeme amacından saptığını savunuyor. Milyarder, şirketin ürettiği GPT dil modeli serisinin risklerinin de yeterince değerlendirilmediği görüşünde.

Altman da Musk'ın insanlığın geleceğini gerçekten düşündüğü görüşünde:

Bence gerçekten umursuyor ve geleceğin insanlık için nasıl görüneceğine dair çok stresli.

 


Musk, "Yapay zeka durdurulsun" çağrısına imza attı

Son olarak teknoloji sektörünün önde gelen 1100 ismi, açık bir mektup yayınlayarak bütün yapay zeka laboratuvarlarının ChatGPT'den daha güçlü bir sistem üzerinde yürüttükleri çalışmaların 6 ay süreyle durdurulması çağrısında bulundu.

İmzacılar arasında Musk'la birlikte ve Apple'ın kurucularından Steve Wosniak'ın da yer alması dikkatleri çekti.

Mektupta, bu üretken araçların yarattığı risklerin daha iyi değerlendirilmesi gerektiği söyleniyor. Çalışmaların, risklerin yönetilebilir olduğu garanti edilene dek durdurulması talep ediliyor.

"GPT-5 insandan ayırt edilemez hale gelebilir"

Öte yandan OpenAI, sohbet botu ChatGPT'yle birlikte herkesin kullanımına açtığı dil modellerini geliştirmeye süratle devam ediyor.

ChatGPT ilk kez 2022'de tanıtıldığında arkasında GPT-3,5 adlı model vardı. Ancak kısa süre önce GPT-4'ün piyasaya çıkmasıyla ChatGPT de yeni sürümüne kavuştu.

Firma halihazırda bir ileri model olan GPT-5 üzerinde çalışıyor. Yeni sürüme yönelik beklentilerse her geçen gün artıyor.

ABD'li yapay zeka geliştiricisi Siqi Chen, GPT-5'in eğitiminin aralık ayında tamamlanacağını öne sürdü.

Sanal gerçeklik donanımları geliştiren The Sandbox VR firmasının da yöneticisi olan Chen, aldığı son duyumları Twitter hesabından paylaştı:

OpenAI, yeni modelin yapay genel zeka seviyesine ulaşmasını bekliyor.

Bir makinenin insanların yerine getirebileceği herhangi bir zihinsel görevi başarıyla gerçekleştirdiği varsayımsal duruma yapay genel zeka adı veriliyor.

 

Independent Türkçe, Futurism, Gizmodo, Fortune

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU