Yazar Alice Sebold'a tecavüz ettiği suçlamasıyla 16 yıl haksız hapis yatan kişi, 5,5 milyon dolar tazminat kazandı

Sebold'un kitabı Peter Jackson tarafından sinemaya uyarlanmıştı

Yazar Sebold, aklanmasının ardından Broadwater'dan özür dilemişti (AP)

Yazar Alice Sebold'a tecavüz ettiği suçlamasıyla hüküm giyen Anthony J. Broadwater, 16 yıl boyunca haksız yere hapis yattığı için ABD'nin New York Eyaleti'nden 5,5 milyon dolar tazminat kazandı.

Broadwater, pazartesi günkü açıklamasında New York Başsavcısı Letitia James ve avukatları Melissa Swartz'la David Hammond'a teşekkür ederek, yaşadığı zorlu süreç için "Hepimizin hayatı bir şekilde darmadağın oldu" dedi.

62 yaşındaki siyah Broadwater, Mayıs 1981'de Onondaga County'deki Syracuse Üniversitesi'nde okuyan 18 yaşındaki Sebold'a tecavüz etmekle suçlanmıştı. 

Sebold, polis sorgusunda kendisine saldıran kişiyi tarif etti ve olaydan 5 ay sonra da Broadwater'la diğer şüpheliler gözaltına alındı. Fakat Sebold, karakolda saldırganı teşhis ederken Broadwater yerine başkasını seçti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1999'da basılan Lucky (Şanslı) adlı kitabında yaşadıklarını anlatan Sebold, söz konusu iki kişinin birbirine çok benzediğini ama daha sonra hata yaptığını fark ettiğini ve mahkemede bunu düzelttiğini yazdı. Sebold, mahkemede tanık kürsüsüne çıkan Broadwater'ın kendisine saldıran kişi olduğunu öne sürdü. 

O dönem 20 yaşındaki Broadwater ise süreç boyunca iddiaları reddetti.

Sebold'un ifadesi ve mikroskobik saç analizi delillerinin incelenmesi sonucunda Broadwater, 1982'de hapse atıldı. 

Daha sonra Adalet Bakanlığı'nın söz konusu analizin güvenilir bir yöntem olmadığını açıklaması ve Broadwater'ın avukatlarının itirazlarıyla, kendisi 1998'de serbest bırakıldı ama hakkındaki suçlama düşürülmedi.

Bu dönemde sicili nedeniyle iş bulmakta ve geçimini kazanmakta zorlanan Broadwater, avukatları Swartz ve Hammond aracılığıyla New York Eyaletine dava açtı. Hakkındaki suçlamalar da Kasım 2021'de düşürüldü. Bunun üzerine Sebold, bir açıklama yayımlayarak Broadwater'dan özür diledi.
 


Broadwater ayrıca Syracuse Belediyesi'ne ve Onondaga County'e karşı da tazminat davası açtı. Bunlarla ilgili hukuki süreçler devam ediyor.

59 yaşındaki Sebold, tazminat kararının ardından yaptığı açıklamada da şunları söyledi: 

Hiçbir miktar Broadwater'ın uğradığı haksızlığı ortadan kaldıramaz. Ancak karar, en azından bu haksızlıkların resmen tanınması anlamına geliyor.

ABD'li yazarın 2002'de çıkan Lovely Bones kitabı, ünlü yönetmen Peter Jackson tarafından Cennetimden Bakarken ismiyle 2009'da sinemaya uyarlanmıştı.


Independent Türkçe, New York Times, AP

DAHA FAZLA HABER OKU