BM yetkilisi Ksanthaki: Savaşta Rus ordusunda görev yapan sporcular da Olimpiyatlar'a katılmalı

Kültürel Haklar Raportörü Aleksandra Ksanthaki, savaş suçu işlemeyen atletlerin katılımının engellenmesinin ayrımcılık olacağını savundu

Paris Olimpiyatları, şantiyelerdeki ağır çalışma koşullarıyla da gündeme gelmişti (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) Kültürel Haklar Raportörü Aleksandra Ksanthaki, Ukrayna savaşında Rus ordusunda görev yapan atletlerin Olimpiyatlar'a katılmasına izin verilmesi gerektiğini savundu. 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) danışmanlık yapan Ksanthaki, pazar günü Twitter'dan paylaştığı açıklamada, geçen hafta farklı ülkelerden 188 sporcuyla bir araya geldiğini söyledi. 

Ksanthaki, görüşmede söz alan sporcuların hepsinin, Rus atletlerin katılımının engellenmesinin ciddi sorun yaratacağını söylediğini ileri sürdü. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BM yetkilisi ayrıca güney ülkelerindeki atletlerin, Rus sporcuların resmi bayrak ya da milli marş kullanmadan müsabakalara katılmasını desteklediğini ileri sürdü. BM yetkilisi, söz alan sporcuların sayısını ve uyruklarını açıklamadı. 

Ksanthaki, "Tüm Rus askerlerin ve ordusunun katılımının engellenmesini anlamlı bulmuyorum. Halihazırda askeri operasyonlarda görev yapan başka ülkelerden birçok sporcunun katılımına izin verilmişti. Hiçbir zaman engellenmediler" dedi. Yunan avukat, söz konusu ülkelere veya sporculara dair bilgi de paylaşmadı. 

Ksanthaki, atletlerin katılımına izin verilemeyecek durumları oluşturacak koşullar içinse şunları söyledi: 

İnsanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırım da dahil, savaş zamanlarında ciddi insan hakları ihlallerinden suçlu bulunmaları halinde her sporcu ihraç edilmelidir. Ayrıca savaş propagandası yapmaktan suçlu bulunurlarsa, o zaman da vakalar bireysel olarak değerlendirmeli ve ihraç kararları buna göre alınmalıdır.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan ve Ksanthaki'yle görüşmede yer aldığını belirten Ukraynalı skeleton yarışçısı Vladislav Heraskeviç ise şu ifadeleri kullandı: 

Yorumları epey delice geliyordu. Yürüttükleri hukuksuz savaşa rağmen Rusların müsabakalara katılmasını sağlamaya çalıştığı için birçok kişinin şoke olduğu, kendisine yöneltilen sorulardan da anlaşılıyordu.

IOC, Rus ve Belaruslu atletlerin 26 Temmuz - 11 Aralık 2024'te Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek Olimpiyatlar'a katılımına ocakta onay vermişti. Buna göre atletlerin "kendi devletlerini ve ülkelerindeki herhangi bir kurumu temsil etmeyen tarafsız sporcular" olarak yarışmalara katılabilecekleri ifade edilmişti.

Fakat savaş zamanında orduda görev yapan sporcular için nasıl bir karar uygulanacağı henüz bilinmiyor. İsviçre'nin Lozan kentinde bugün bir araya gelen komite, Rus ve Belaruslu sporcuların katılım şartlarıyla ilgili güncellemeleri görüşecek. Toplantıdan henüz bir karar çıkmadı. 

Öte yandan toplantının açılış konuşmasını yapan IOC Başkanı Thomas Bach, Rus ve Belaruslu sporcuların bayrak ve milli marş olmadan "tarafsız" şekilde müsabakalara katılmasına desteğini yineledi
 


IOC, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan Ukrayna savaşının ardından, Rus ve Belaruslu sporcuların müsabakalardan men edileceğini duyurmuştu. Ancak komitenin pozisyonu son dönemde değişti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski başta olmak üzere Kiev yönetiminden yetkililerse Rus ve Belaruslu atletlerin Paris'teki müsabakalara katılması durumunda organizasyonu boykot edeceklerini söylemişti.


Independent Türkçe, Guardian, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU