Hollywood yıldızları, Los Angeles'taki yeni vergi yüzünden malikanelerini satıyor

Britney Spears, Jim Carrey, Kylie Jenner ve Mark Wahlberg, şehirde halihazırda veya geçmişte evi olan yıldızlardan bazıları

(AP)

Hollywood'un seçkinlerinden bazılarının, Los Angeles'ın yeni "malikane vergisinin" yürürlüğe gireceği 1 Nisan'dan önce lüks evlerini telaşla satmaya çalıştığı bildirildi.

ULA Yasası adlı vergi, 5 milyon dolardan daha değerli mülklerin satıcılarının yüzde 4'lük bir transfer vergisi ödemesini gerektirecek.

Aynı yasa, 10 milyon dolardan yüksek satış yapılması durumunda yüzde 5,5 vergi ödenmesini zorunlu kılacak ve toplanan tüm para sosyal konutlarda kullanılacak. Şehir, büyüyen evsizlik kriziyle mücadele etmek için bu satışlardan 1 milyar dolara kadar gelir kazanmayı hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barınma hakkı savunucuları ve işçi sendikaları verginin oylanması için kampanya yürüttükten sonra ULA Yasası, Kasım 2022'de yüzde 57 evet oyuyla kabul edildi. Fakat verginin en zengin ev sahipleri arasında bir satış "çılgınlığına" yol açacağı uyarısını yapan emlakçılar, yasanın kabul edilmesine sert tepki gösterdi.

Jim Carrey, Britney Spears ve Kylie Jenner gibi ünlüler, geniş alanlara yayılan mülklerini son aylarda satışa çıkardı.

Carrey'nin 1179 metrekarelik alana yapılı evi şubatta 29 milyon dolara ilana koyuldu. Spears'ın Calabasas'taki 1082 metrekarelik evini, eşi Sam Asghari'yle aldıktan sadece 6 ay sonra 12 milyon dolara satışa çıkardığı bildirildi.

Jenner'ın, partneri Travis Scott'la birlikte sahibi olduğu Beverly Hills'teki evlerini 33 milyon dolardan yüksek bir rakama satışa çıkardığı ilk defa ekimde bildirilmişti. Çift, 7 yatak odalı ve 10 banyolu mülkü, 2018'de 20,4 milyon dolara satın almıştı.

Mark Wahlberg, Beverly Hills'teki 2833 metrekarelik malikanesini geçen nisanda, yasanın geçmesinden çok önce satışa çıkarmıştı. Fakat kasımda evin fiyatını 87,5 milyon dolardan 79,5 milyon dolara düşürdü ve nihayet bu şubatta bir alıcı buldu.

Lüks emlak ajansı Official'dan simsar Tyrone McKillen, New York Times'a ULA Yasası'nın "1 Nisan'a kalmamaya çalışanlar nedeniyle ufak bir çılgınlık, değer arayan alıcılar içinse pek çok fırsat yarattığını" söyledi.

Bir başka emlak simsarı Josh Altman, The Telegraph'a konuşurken, "Hiç olmaması gereken anlaşmaların yapıldığını görüyorum" yorumunu ekledi.

ULA Yasası kampanyacıları, verginin şehirdeki evsizliği azaltmanın yanı sıra düşük gelirli yaşlı yurttaşlara maddi destek sağlayacağını ve konut fiyatlarını daha uygun kılacağını belirtiyor.

Kaliforniya, ABD'deki en yüksek yoksulluk oranına sahip. Los Angeles Evsiz Hizmetleri İdaresi'nden alınan sayılara göre 2016'daki 28 bin evsize kıyasla, 2022'de şehirde 42 bin kişinin evsiz olduğu tahmin ediliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU