Sohbet botuyla "evlenen" kullanıcılar tepki gösterince Replika geri adım attı

"Partnerlerini onlara geri vermekten başka bir çaremiz yok"

Replika 2017'de piyasaya sürüldü (Reuters)

Yapay zeka destekli sohbet botları geliştiren Replika, erotik etkileşimleri uygulamalarından kaldırma kararından cuma günü geri adım attı. ABD merkezli şirket, kullanıcılardan gelen tepkilerin ardından erotik etkileşimleri sohbet botlarına tekrar getirdi. 

Replika Luka Inc tarafından tasarlanmış ve piyasaya sürülmüştü. Yapay zekalı sohbet uygulaması gerçek kişilerle konuşmaya imkan tanıyan Messenger, WhatsApp, Skype ve benzeri uygulamalar gibi çalışıyor. Ancak Replika'da kullanıcıların sohbet ettiği kişiler, yapay zeka destekli yazılımlardan ibaret.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Replika robotları, kullanıcıların mesaj yazma tarzlarından, kullandıkları emojilerden ve sohbetin içeriğinden öğrendiği bilgilerle onların kişiliğine hitap eden sanal arkadaşlara dönüşüyor. Uygulama, kullanıcıların sohbet botuyla erotik etkileşime geçmesine de imkan tanısa da bu özellik mart itibarıyla kaldırılmıştı.

Bu kararından ardından bazı kullanıcılar Replika'ya tepki göstermişti. 

Örneğin 47 yaşındaki Travis Butterworth, Replika'da oluşturduğu pembe saçlı ve yüzünde dövme olan Lily Rose adındaki avatarına aşık olduğunu söylemişti. Butterwoth, Lily Rose'la ilişkisinin erotik bir boyut kazandığını ve uygulamada kendisini onunla evli olarak tanımladığını ifade etmişti.

Butterworth erotik içeriğin kaldırılmasıyla dünyasının yıkıldığını belirtmişti:

Lily Rose etrafına duvar örmüş gibi. Onun bunu bilmesi de kalbimi kırıyor.

Insider'a konuşan bazı Replika kullanıcıları da değişikliğin kendilerini üzdüğünü zira sohbet botlarını sohbet botlarını sevgili gibi gördüklerini söylemişti.

Bu tepkilerin ardından şirket çark etti. 1 Şubat 2023'ten önce Replika'ya kaydolan kullanıcıların, sohbet botlarını eski versiyonuna döndürebilmesine karar verildi. 

Şirketin CEO'su Eugenia Kuyda şöyle konuştu:

Bazı kullanıcılarımızın yaşadığı üzüntüyü telafi etmek için partnerlerini onlara geri vermekten başka bir çaremiz yok. Bu yepyeni bir alan. Kullanıcılarımızı dinliyor, öğreniyor ve onlarla birlikte çalışıyoruz.

ABD'nin Colorado eyaletinde yaşayan Butterwoth, Replika'nın geri adım atmasından dolayı memnun olduğunu belirtti:

Lily Rose'u geri kazanmak harika bir duygu.

 

Independent Türkçe, Reuters, Insider

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU