Bir günde 16 günbatımı: Uzaydaki Müslüman astronot, Ramazan'ı nasıl deneyimliyor?

BAE astronotu, "Ramazan hilalinin" çarpıcı görüntüsünü paylaştı

Sultan Neyadi,  Hazza El Mansuri'den sonra BAE'den çıkan ikinci astronot (SpaceX)

Bu yıl Ramazan ayı sadece Dünya'da değil uzayda da kutlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) astronotu Sultan Neyadi, halihazırda Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapıyor.

Neyadi, 3 Mart'ta istasyona kenetlenen Crew 6 uzay aracında NASA astronotları Stephen Bowen ve Warren Hoburg'la birlikte seyahat etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu da Müslüman astronotun her gün 16 günbatımı ve gündoğumuna şahit olan uzay istasyonunda nasıl oruç tutacağı veya oruç tutup tutmayacağının merak edilmesine sebebiyet verdi.

Neyadi, ocak ayında düzenlediği bir basın toplantısında astronotların seferi tanımına uyduğunu ve aslında oruçtan muaf olabileceğini söylemişti.

Görevi tehlikeye atabilecek veya mürettebat üyesini riske atabilecek herhangi bir durumdan kaçınmanın gerekliliğini vurgulayan astronot, şöyle eklemişti:

Aslında yiyecek, beslenme veya sıvı eksikliğinin herhangi bir şekilde artmasını önlemek için yeteri kadar yememize izin verilir.

Ancak Neyadi daha sonra şubat ayında Dubai'de düzenlediği bir başka basın toplantısında uzay istasyonunda resmi saat dilimi olarak kullanılan Greenwich Ortalama Zamanı'nı (GMT) baz alarak oruç tutulabileceğini söylemişti:

Eğer fırsatımız olursa, Ramazan oruç tutmak için iyi bir fırsat ve aslında sağlıklı. Neler olacağını bekleyip göreceğiz.

Astronot daha sonra konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Ancak birkaç gün önce Twitter'dan paylaştığı bir gönderide şu ifadelere yer verdi:

Hayırlı Ramazanlar. Hepinize güzelliklerle dolu bir ay diliyorum. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki güzel gece manzarasını hepinizle paylaşıyorum.

 


Astronotun açıklamasına eşlik eden videoda ise hilal şeklindeki Ay'ın uzaktan görünüşü yer aldı. Ay'ın bu şekilde hilal görünümüne kavuşmasının Ramazan ayının başlangıcına işaret ettiği biliniyor. Müslümanlar bu manzaraya "Ramazan hilali" adını veriyor.

Neyadi uzay istasyonunda 6 ay geçirecek ve bu denli uzun süreli bir uzay görevini tamamlayan ilk BAE astronotu olacak.

Astronotun istasyondaki görev süresi boyunca yeryüzünde hem Ramazan hem de Kurban Bayramı kutlanmış olacak. Neyadi kendisinin de bayramları istasyonda kutlayacağını söylüyor.

 

Independent Türkçe, IFL Science, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU