Hubble Uzay Teleskobu, JW100 adlı denizanası galaksisini görüntüledi. Avrupa Uzay Ajansı (European Space Agency-ESA) bu nefes kesen görseli 20 Mart'ta paylaştı.
Galaksi kümelerinde görülen denizanası galaksilerinde yıldız oluşumunu sağlayan gaz akışları var. Bu parlak gaz dalları, galaksinin ana gövdesinden uzağa akıyormuş gibi görünüyor. Gaz, çarpma basıncı soyulması denen bir süreçle meydana geliyor.
This NASA/ESA @HUBBLE_space image shows galaxy JW100 (lower right) with streams of star-forming gas formed by a process called 'ram pressure stripping'; the resemblance to dangling tentacles has led astronomers to refer to JW100 as a ‘jellyfish' galaxy https://t.co/c58ZqA7jjK pic.twitter.com/2to7U5RCuS
— ESA (@esa) March 20, 2023
ESA yetkilileri, bu zayıf gazın içinden geçerken galaksideki gazın ve tozun sıyrıldığını bildirdi. JW100'ün arkasındaymış gibi görünen yapılar da bunun bir örneği.
Hubble'ın yakaladığı görüntüde de JW100'ün (sağ altta) merkez çıkıntısı ve parlak sarmal kolları görülüyor. Denizanası galaksisini, IC 5338 (üstte) adlı daha büyük bir eliptik galaksi çevreliyor.
Dünya'dan yaklaşık 800 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan JW100, Pegasus Takımyıldızı'nda bulunuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
ESA ve NASA'nın yönetimindeki Hubble, 33 yılını yeni galaksileri keşfetmek ve yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin çarpıcı anlarını kaydetmekle geçirdi.
NASA'ya göre teleskop şimdiye kadar yaklaşık 50 bin gök cismi üzerinde 1,5 milyon kez gözlem yaptı.
1990'da uzay mekiği Discovery aracılığıyla fırlatılan teleskop, adını Astronom Edwin Hubble'dan alıyor.
Independent Türkçe, ESA, Space.com
Derleyen: Uğurcan Yıldız