Moskova bir hayır kurumu değil

Buğday, Afrika kıtasındaki her sofrada bir yemek. Ama Moskova'da çarın elinde siyasi bir karttır

Macky Sall ve Vladimir Putin / Fotoğraf: AP

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Afrika ülkelerine ücretsiz buğday sağlayacağını söyledi.

Bu, Afrika'nın başkentlerinin ekmeklerinin Moskova tarafından sağlanacağını ve bunun bir bedel olmaksızın ücretsiz verileceğini ilk kez keşfetmeleri olmalı.

Putin bu haberi, ayın yirmisinde ülkesinin başkentinde düzenlenen bir Rusya-Afrika konferansında duyurdu. Çeşitli ajanslar bu haberi her yere yaymak için koşturdular.

Putin hediyelerini bu noktada durdurmak istemedi. Ülkesinin Afrika'nın yaklaşık 20 milyar dolarlık borcunu affedeceğini de söyledi.

Buğdaya gelince; burada korkulan şey Rusya Devlet Başkanı'nın, restoranının kapısına üzerinde "Yarın yemek bedava" yazan bir tabela asan restoran sahibi gibi davranması.

Bu bir aldatmacaydı elbette. Aldatma başka her şeyden çok tabelanın kendisindeydi.

Çünkü ne zaman bir müşteri gelip bedava yemek istese restoran sahibi onu ​​kapıya kadar götürür ve tabelada "Bugün değil, yarın" yazdığını kibarca anlatırdı.

Müşteri üzgün ayrılır ve ertesi gün bedava yemek için umut dolu gelirdi.

Böylece yeni yarının, onu takip eden bir yarını daha olduğunu ve böylece gün ile yarın arasındaki günlerin, kıyamete kadar durmadan ve kesintiye uğramadan geçtiğini keşfettiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus şovu şekilsel olarak çok gösterişli olsa da biçimler ne kadar harika ve güzel olursa olsun, çoğu zaman meseleler biçimlerine göre değil, içeriğine göre ele alınır.

Elbette kimse Rusya'nın bir devletten hayır kurumuna dönüştüğünü duymadı. Moskova'nın uykuya dalıp kıtalara ücretsiz yiyecek dağıtmaya başladığını duymadık.

Bu dönüşüm gerçekleştiğinde Rusya Devlet Başkanı'nın söylediklerine inanacağız ve bu konuda kendisini sorgulamakla beraber sözleriyle de yetinmeyeceğiz.

Garip olan şu ki Putin söz konusu meseleyi bir süre önce zaten açıklamıştı. Şu an kimse neden tekrar aynı meseleyi açmaya karar verdiğini bilmiyor.

Ayrıca, hiç kimse önceki ve şimdiki zamanlardaki meselenin sahibi tarafından verilen bir karar mı yoksa onun sahip olduğu bir fikir mi ya da özel olarak başka bir şey mi olduğunu da bilmiyor.

Ancak Afrika Birliği'nin (AfB) eski Başkanı Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall'ın Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırıları başladığında Moskova'ya gittiğini biliyoruz.

Kremlin'in efendisiyle bir konuyu tartışıyordu ve bu konu, Rus buğdayının Afrika'ya ihracatının durmaması gerektiğiydi. Çünkü Rusya'dan Afrika'ya buğday ihracatı durursa Kıta açlıkla tehdit edilebilirdi.

O sırada Cumhurbaşkanı Sall, Senegalliden çok Afrikalı sıfatıyla konuşuyordu.

Demek ki Kıta'nın batısındaki memleketinden çok, federasyonunun başkanlığını yaptığı kıta için buğday istiyordu. Moskova'nın Sall'ın istediği şeyde ona iyilik vadettiğini hatırlıyoruz.

Sall'ın talebi başlı başına tuhaf bir konuydu. Ancak unutulmayacak ve sindirilemeyecek siyasi paradokslar kapsamına alındı.

Çünkü bu Kıta, Kongo Nehri havzasında ve Kongo Nehri dışında ekilebilir alan ve sulamaya uygun su bakımından dünya kıtaları arasında en zenginidir.

Ancak Sall'ın Putin'den istediği şey, sanki Afrika'nın toprağı, suyu ve hayata faydalı hiçbir şeyi yokmuş gibi olmasıydı.

Kıta ülkeleri arasında nasıl paylaştırılacağını bilmediğimiz bedava buğday hakkında söylenenler, Moskova'ya borçlu başkentlerden nasıl silineceğini bilmediğimiz yaklaşık yirmi milyar dolar için de aynı derecede söyleniyor.

Bedava buğday hikayesiyle birlikte yirmi milyar doların hikayesi, bugünlerde Afrika'nın dört bir yanından yağan bir tür siyasi flört olarak değerlendirilebilir.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un birkaç hafta önce Afrika gezisinin bir parçası olarak Hartum'u ziyaret ettiğinde söyledikleri dışında, bu flörtün ne gücünün ne de iletişiminin hiçbir kanıtı yok.

Sudan başkentinden ayrılırken orada kendisini bekleyen altı uluslararası elçi bulduğunu söyledi.

Ve geri kalan diğer ülkelerin ülkesini bu kadar takip edeceğini ve onun da adımlarını bu dereceye kadar takip etmeye devam edeceğini beklemiyordu.

Aslında, altı uluslararası elçi Moskova'yı kovalamıyordu, onu takip de etmiyordu. Onlar Afrika'yı ilk kez haritada keşfediyor gibi görünen küresel bir akımın parçasıydılar.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kıta'ya bedava buğday sevkiyatı sağlayacağını veya Kıta'nın başkentlerinin borçlarını sileceğini söylemesi, gerçekliği ve içeriği itibariyle soyut bir siyasi eylemdir.

Ancak yüzüne insan maskesi takar, hayır işleriyle siyaseti birbirine karıştırır. Hayır işlerini siyasete hizmet için kullanır ve bunu yapmaktan da duyurmaktan da çekinmez.


Afrika kıtası 54 ülkeden oluşuyor. Bu ülkelerin tamamı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu üyesidir ve sayıları meclisteki toplam üye devlet sayısının dörtte birinden fazladır.

Ve orada, New York'ta herhangi bir Rus meselesi sunulurken Rusya, Afrika ülkelerine sağladığı bedava buğday ve sildiği borçlar karşılığında onlardan ne bekleyecek?

Bu elbette açıkça dile getirilmeyecek. Ancak Kıta ülkelerinin uygulamaları ve fiilleri o zaman bunu söylemeye özen gösterecektir.

Böylece Afrika yalnızca ABD, Avrupa ve Çin'in toplam büyüklüğüne eşdeğer topraklara sahip olmadığını keşfedecek.

Ayrıca, birden fazla nehirde akan sulara sahip olmakla kalmadığını, aynı zamanda toprağının alt tabakasında her türlü madenin yeterli miktarda olduğunun da farkına varacak.

Tüm bunlara ve diğer şeylere sahip olduğunun ancak aynı zamanda BM Genel Kurulu'nda başka hiçbir kıtanın sahip olmadığı oylara sahip olduğunun da farkına varacak.

Bu seslerin elbette siyasi bir ağırlığı var. Bunlar gerektiğinde boşluğa dökülen sesler değiller. Uluslararası örgütün koridorlarında, salonlarında etki yaratabilecek kapasitedeler.

Rusya Devlet Başkanı, biri Ukrayna ile cephede, diğeri ise Ukrayna'nın müttefikleri ve destekçileri ile uluslararası kurum ve kuruluşlarda olmak üzere aynı anda iki savaş verirken Afrika Kıtası'nı yanında tutmak istiyor.
 


Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için verdiği tutuklama kararı, Rusya ile Ukrayna'nın destekçileri ve müttefikleri arasındaki savaşın unsurlarından yalnızca biri veya geçen yıl Ukrayna'ya karşı Rus saldırılarının başlamasından bu yana aynı destekçilerle devam eden savaşlar arasında bir savaş olarak görülebilir.

Bu tür savaşlar, dünya çapında her iki taraftan da siyasi seferberlik gerektiriyor. Bedava buğday vaatleri ve silinecek borçlar, Rusya tarafındaki bu seferberliğe eklenen bir tuğladan başka bir şey değil.

Çünkü cephelerdeki kazanımlar, siyaset dünyasında bu kazanımları koruyanlarla örtüşmek zorundadır.

Bize göre buğday, Afrika Kıtası'ndaki her sofrada bir yemektir. Ama Moskova'da çarın elinde siyasi bir karttır.

Ayrıca Kıta'nın başkentlerinin Rus başkentine olan borçlarının ödenmesi gerekiyor. Ancak Çar onunla flört ediyor ve kullanıyor.

Rusya Devlet Başkanı ima etse bile bu konuda 'bedava' bir şey yok. Çünkü 'bedava' şeyler hür devletlerin birbirleriyle ilişkilerinde konuşmadıkları bir dildir.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU