Balina çarptı, tekneleri battı: Okyanusun ortasında saatlerce mahsur kaldılar

"Ölüm sessizliği vardı"

Rick Rodriguez röportajı uydu telefonu aracılığıyla gerçekleştirdi (Rick Rodriguez)

Raindancer adlı tekne, Galapagos Adaları'ndan Fransız Polinezyası'na giderken balinanın çarpması sonucunda 13 Mart'ta battı. Teknedeki 4 arkadaş, yelkenlinin suya gömülmesinin ardından yaşadıkları gerilim dolu 10 saati The Washington Post'a anlattı. 

ABD'li ekip, saat 13.30 sularında yemek yerken balinanın yaklaşık 13 metrelik tekneye çarptığını söyledi. Sahibi Rick Rodriguez, yelkenlinin arka kısmının yukarı kalktığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yelkenli sadece 15 dakikada Pasifik Okyanusu sularına gömülürken Rodriguez ve arkadaşları bu süre zarfında şişme cankurtaran botuna binerek kurtuldu. 

Çarpışmanın ardından tekne hızla su almaya başladı. Rodriguez bu sırada VHF deniz telsiziyle mayday çağrısı yapıp acil durum vericisiyle konumlarını paylaştı. Sinyali yakalayan Perulu yetkililer, ABD makamlarıyla temasa geçti. 

Ekip daha sonra botu suya indirip güvenlik ekipmanı, acil durum teçhizatı ve yiyecekleri yanlarına aldı. Rodriguez o anları şöyle anlattı:

Hiçbir duygu yoktu. İşlerimizi hallederken hepimizde 'Bunun olduğuna inanamıyorum' hissi vardı ama bu, bizi yapmamız gerekeni yapmaktan ve kendimizi gemiden ayrılmaya hazırlamaktan alıkoymadı.

Ekip, tecrübeli olmalarının da kurtulmalarında pay sahibi olduğunu düşünüyor. Zira Rodriguez ve arkadaşı Bianca Brateanu daha önce denizde çok vakit geçirdiklerini söyledi. Alana Litz ise eski bir itfaiyeci. Rodriguez, son üyeleri Simon Fischer'ın tecrübe eksikliğine rağmen "çok akıllı" biri olduğunu ifade etti.
 

Tekne
Rick Rodriguez teknesini kaybettiği için çok üzgün olduğunu söyledi (Rick Rodriguez)


Rodriguez uydu kullanarak internet erişimi sağlayan cihaz sayesinde aynı rotayı takip eden ancak kendilerinden yaklaşık 290 kilometre geride olan arkadaşı Tommy Joyce'a mesaj attı. Daha sonra da Miami'deki kardeşi Roger Rodriguez'le iletişime geçti. 

Botun konumunu birkaç dakikada bir ileten cihaz da etkinleştirildi. 

Şarjının az olması sebebiyle kapatılan internet tekrar açılınca Joyce'dan “Sizi bulduk dostum” mesajı geldi. Raindancer'ın, 20'den fazla yatın katıldığı bir etkinlikle aynı rotada olduğu belirlendi. 

Ayrıca ABD Sahil Güvenlik yetkililerinin yayımladığı çağrıya, Raindancer'ın yaklaşık 145 kilometre uzağında olduğunu söyleyen Dong-A Maia adlı bir ticari gemi de yanıt verdi. Joyce, en yakın geminin "en fazla bir gün uzakta" olduğunu söyledi. 
 

Selfie
Rick Rodriguez’in arkadaşı Alana Litz, tekneye çarpan hayvanın bir Bryde balinası olduğunu düşünüyor (Rick Rodriguez)


Ancak yaklaşık 13 metrelik The Rolling Stones adlı katamaran, yardım çağrısını alınca Joyce'la temasa geçip denizde sürüklenen kişilerin bilinen son koordinatlarına gittiklerini, yaklaşık 55 kilometre uzakta olduklarını bildirdi. 

Geminin kaptanı Geoff Stone, Rodriguez ve arkadaşlarına 9 saatte ulaştıklarını ve bu süre zarfında katamarandaki üç kişiyle kurtarma operasyonunu nasıl yapacaklarını konuştuklarını söyledi:

Deniz çok kötü değildi ama hiç arama kurtarma yapmamıştık.

Ancak The Rolling Stones, mahsur kişilere ulaştığında sorunsuz bir şekilde onları gemiye çıkardı. 

Rodriguez "Ölüm sessizliği vardı. Duygusal anlamda nasıl bir halde olduğumuzu merak ettiler. Biz de onların kim olduğunu merak ettik. Buzları eritmek için 'Merhaba'diye bağırdım" dedi.
 

Mürettebat
Rodriguez ve arkadaşları, The Rolling Stones mürettebatıyla 15 Mart'ta fotoğraf çekildi (Geoff Stone)


The Rolling Stones mürettebatı, kurtarılan kişilerin yemek, kıyafet ve diş fırçası gibi pek çok eksiğini tamamladı. Geminin çarşamba günü (22 Mart) Fransız Polinezyası'na varması bekleniyor.

 

Independent Türkçe, The Washington PostSail World Cruising

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU