CNN, "Depremler Türkiye'de turizmi nasıl etkileyecek?" sorusunu yanıtladı

Ünlü yayım kuruluşu, 6 Şubat depremlerinin turizme etkisini sektör temsilcileriyle konuştu

Türkiye'nin turizm geliri 2022'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 53,4 artış göstermişti (Anadolu Ajansı)

ABD merkezli yayım kuruluşu CNN, Türkiye'deki 6 Şubat depremlerinin turizme yönelik etkilerini sayfalarına taşıdı.

Depremler öncesinde Türkiye'de turizm için "altın yıl" beklentisi oluştuğu vurgulanırken, ülkedeki döviz kurları nedeniyle pandemi sonrası turizmin canlanması için elverişli bir ortam olduğu belirtildi.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ise "altın yıl" beklentisi rafa kalktı ve hayatını turizmden kazanan birçok kişi için soru işaretleriyle dolu bir dönem başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Felaket bölgelerinde turizmin gerilediğine dikkat çeken CNN, tatilcilerin genelde felaket bölgelerinden aktarılan görüntüleri ülkenin tamamıyla özdeşleştirdiğine dikkat çekti. 

Kısa süre sonra turizm sezonuna girecek Türkiye'de, afet sonrası ilk günlerde bazı iptaller de yaşandı ancak turizm endüstrisi yaklaşan sezona ilişkin halen umutlu.

Turizmciler ne düşünüyor?

CNN'e konuşan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, "İşaretler güzel. Farklı ülkelerden tur operatörleri ve seyahat acentalarıyla yakın temas halindeyiz. Onlar da Türkiye'nin bir kere daha yaz sezonunda turizm rekoru kıracağını düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Çukurcuma Hamamı işletmecisi Büke Yurdadoğ ise, "İstanbul'da turist sezonuna giriyoruz ve geçen yıla kıyasla az da olsa bir düşüş var. Doğal afetler tabiki dünyamızın kaçınılmaz gerçeği. Ancak İstanbul bu gerçekliğin ortasında yüzyıllardır, onlarca kültür ve medeniyete ev sahipliği yapıyor" diye konuştu.

Antalya'nın deprem sonrasında işsiz ve evsiz kalan birçok depremzedeye ev sahipliği yaptığını hatırlatan turizmci Mehmet Ali Börtücene ise, "Bu bölgeye gelen turistler dolaylı yoldan yara sarma sürecine katkı yapacak. Turizm Türkiye'nin en önemli gelir kaynaklarından biri ve buraya gelen her turist aslında bu travmanın atlatılmasına yardımcı olacak" ifadelerini kullandı.

Börtücene ayrıca depremden sonra yaşanan üzüntü nedeniyle Antalya'da işlerin azaldığını söyledi.

Alaçatı'da bir otelde görev yapan Zeynep Çiftçioğlu ise ilk günlerde bazı iptaller yaşandığını ancak rezervasyon yaptıranların büyük çoğunluğunun Türkiye'ye gelme kararından vazgeçmediğini belirtti.

Türkiye'nin turizm geliri, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 53,4 artarak 46 milyar 284 milyon 907 bin dolara çıkmıştı. 

Sadece İstanbul'a gelen yabancı turist sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 77 artışla 16 milyon 18 bin 726 kişiye ulaşmıştı.


Independent Türkçe, CNN, Anadolu Ajansı

DAHA FAZLA HABER OKU