Dünya okyanuslarında 171 trilyon parça plastik yüzüyor

"Mevcut hızda plastik üretmeye devam ettiğimiz takdirde temizlik nafile"

(AFP)

Dünya okyanuslarında ne kadar plastik yüzüyor? Son tahminlere göre 170 trilyondan parçadan fazla.

Plastik atıklara odaklanan ve kâr amacı gütmeyen küresel kuruluş 5 Gyres Enstitüsü'nün yeni analizine göre, bu miktar yaklaşık 2 milyon tona, yani Titanik'in ağırlığının aşağı yukarı iki katına denk geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deniz yaşamı üzerinde plastik kirliliğinin yıkıcı bir etkisi var ve 2040'a gelindiğinde okyanuslarda balıklardan daha fazla plastik olabilir.

İnsan vücudu da aşırı miktardaki plastiğe karşı savunmasız ve boyu 5 milimetreden kısa olan, mikroplastik adı verilen minik parçalar da buna dahil. Araştırmalar plastiklerin yiyecek ve içecekler yoluyla yutulduğunu, deriye nüfuz edebildiğini ve solunabildiğini ortaya koydu.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) 2022 tarihli bir raporunda, dünya çapında plastik üretiminin son 20 yılda iki katına çıktığı ve bunun sadece yüzde 9'unun başarıyla geri dönüştürüldüğü tespit edildi.

Ülkeler plastik kriziyle başa çıkmaya çalışırken, hangi önleme taktiklerinin etkili olacağını bulmak için kullanıma hazır verilere kritik düzeyde ihtiyaç var.

Çarşamba günü Plos One adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni çalışmada, yeni ve önceden toplanan veriler kullanılarak 1979'dan 2019'a kadarki dönemde okyanuslardaki plastik değişimleri analiz edildi.

Dünya çapındaki okyanus sularının yüzeyinde son derece ince örme ağlar kullanılarak toplanan yaklaşık 12 bin yeni örnek, okyanuslar genelinde bir tahmin elde etmek üzere değerlendirildi.

Son 20 yılda çok sayıda plastik parçanın okyanusa karışması ve benzer bir eğilimin sahillerde de yaşanması diğer dikkat çekici bulgular arasında yer alıyor.

Araştırmacılar, acil önlem alınmazsa su ortamlarına giren plastik oranında 2016'dan 2040'a kadar yaklaşık 2,6 kat artış beklendiğini tespit etti.

The 5 Gyres Enstitüsü'nün kurucularından Dr. Marcus Eriksen, "Dünya okyanuslarında mikroplastiklerin süratle artması, küresel ölçekte hemen harekete geçmemiz, temizlik ve geri dönüşüme odaklanmayı bırakmamız ve şirketlerin ürettikleri şeylerin doğada kaldıkları süre boyunca sorumluluğunu aldığı bir çağı başlatmamız gerektiğine dair sert bir uyarı" diyor.

Mevcut hızda plastik üretmeye devam ettiğimiz takdirde temizlik nafile ve çok uzun zamandır geri dönüşümden söz edilirken, aynı zamanda plastik endüstrisi geri dönüştürülmüş malzeme satın alma veya geri dönüştürülebilirlik için tasarı yapma taahhüdü vermeyi reddediyor. Plastik sorununu kökünden ele almanın zamanı geldi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU