ABD yönetimi petrol devi ExxonMobil'a "urgan" davası açtı

"Siyah Amerikalılara karşı şiddetin bir sembolü"

ExxonMobil, Standard Oil of New Jersey adıyla 1882'de kurulmuştu (Reuters)

ABD'de devlete bağlı Eşit İstihdam Hakkı Komisyonu (Equal Employment Opportunity Commission) petrol devi ExxonMobil'a dava açtı.

İşyerindeki ayrımcılıklara dair denetimler yapan komisyonun perşembe günü açtığı davada, firmanın Louisiana eyaletindeki tesisinde 2016-2020'de 5 kez urgan bulunduğu öne sürüldü.

Eyaletin başkenti Baton Rouge'daki tesiste çalışan siyah işçilerin, urganlarla ilgili şirket yönetimine şikayette bulunduğu ama firmanın gerekli adımları atmadığı savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şikayette, Teksas merkezli petrol devinin olaylara ilişkin inceleme başlatmadığı gibi önlem almadığı da iddia edildi. 

Komisyonun avukatlarından Elizabeth Owen, "Urgan, Afrikalı Amerikalıların linç edilmesiyle ilişkili uzun süredir devam eden bir şiddetin sembolü. Bu tür semboller doğası gereği tehdit edicidir" dedi.

Firmanın ırkçı ve düşmanca bir işyeri ortamı oluşturarak kuralları ihlal ettiğini savunan komisyonun diğer avukatlarından Rudy Sustaita da şu ifadeleri kullandı: 

İşverenler, işyerinde ırkçı veya tehditkar davranışlar gördüğünde, yasal olarak bunları ihbar etmek ve gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

Öte yandan ExxonMobil'ın sözcüsü Todd Spitler, komisyonun açıklamasının gerçeği yansıtmadığını iddia etti. 

"Nefret sembolleri şirket politikamıza aykırıdır" diyen Spitler, firmanın söz konusu olaylarla ilgili geçmişte kapsamlı soruşturma yaptığını ama işyerinde ayrımcılık yapıldığına dair hiçbir kanıtın tespit edilmediğini öne sürdü.



Independent Türkçe, CNN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU