Antik Yunanistan'ı bir deprem mi yok etti?

Mikenlerin ortadan kaybolması bir Akdeniz gizemidir

Görsel: Wikimedia Commons

6 Şubat 2023'te merkez üssü Kahramanmaraş olup, 10 ilimizde de büyük bir yıkıntıya neden olan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılarımıza şifa diliyorum. Aziz Türk milletinin başı sağ olsun.
 


İlk Yunanlar olan büyük Mikenler, Truva Savaşları, "İlyada" ve "Odyssey" efsanelerine ilham verdi.

Kültürleri milattan önce 1200 civarında aniden gerileyerek Yunanistan'da Karanlık Çağların başlangıcı oldu.

Mikenlerin ortadan kaybolması bir Akdeniz gizemidir.  Önde gelen açıklamalar arasında işgalcilerle savaş veya alt sınıfların ayaklanması yer alıyor.

Bazı bilim adamları ayrıca ülkenin sık sık meydana gelen depremlerinden birinin kültürün çöküşüne katkıda bulunabileceğini düşünüyor.

Müstahkem bir saray olan Tiryns'in kalıntılarında jeologlar, meydana gelen bir depremin muhtemel bir suçlu olup olmadığını doğrulayacak kanıtlar bulmayı umuyorlar. 
 

 

Tiryns, büyük Miken şehirlerinden biriydi. Kireçtaşı bir tepenin üzerine, şehir devletinin kralı o kadar kalın duvarlı bir saray inşa etti ki bunlara Kiklopean deniyordu. Çünkü devasa kireçtaşı bloklarını yalnızca tek gözlü canavar taşıyabilirdi.

Almanya'daki Köln Üniversitesi'nden sismolog ve proje lideri Klaus-G. Hinzen, duvarların yaklaşık 30 fit (10 metre) yüksekliğinde ve 26 fit (8 metre) genişliğinde, 13 ton ağırlığındaki bloklar olduğunu söyledi.

Ekibinin ön sonuçlarını Amerika Sismoloji Derneği'nin Salt Lake City'deki yıllık toplantısında sundu. 

Hinzen ve meslektaşları, kalan yapıların lazer taramalarına dayanan bir 3D Tiryn modeli yarattılar. Amaçları, duvarların yıkılmasının yalnızca bir depremden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemekti.

Yüzeyin altındaki tortu ve kaya katmanlarının jeofiziksel taraması, zeminin bir temblorda nasıl sarsılacağına dair mühendislik çalışmaları için bilgi sağlayacaktır.
 

 

Hinzen, çalışmanın karmaşık olduğunu, çünkü birçok bloğun amatör arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1884'te ve daha sonra 20'nci yüzyıl restorasyonlarında taşındığını söyledi.

Ekip, tarihi fotoğrafları tarayarak test edilecek değiştirilmemiş duvar bölümleri buldu.

Ayrıca, blokların altındaki toprakta optik lüminesans tarihleme adı verilen ve duvarların bir deprem sırasında olduğu gibi, aynı anda devrilip devrilmediğini ortaya çıkarabilecek bir teknik kullanmayı umuyorlar. 

Hinzen, "Değişiklikler nedeniyle bu gerçekten bir meydan okuma. Orijinal koşullara dikkatlice bakmak istiyoruz" dedi. 

Başka bir engel: Katil depremi bulmak.

Miken düşüşünden büyük bir depremi tanımlayan yazılı kayıtlar veya sözlü folklor yoktur.

Hinzen ayrıca, Yunanistan'ın diğer bölgeleriyle karşılaştırıldığında, bölgenin yakınlarda nispeten az sayıda aktif fay bulunduğunu söyledi;

Şu anda bir deprem olduğuna dair kanıt yok, ancak yakındaki yitim bölgesinde güçlü bir aktivite vardı.


Hinzen, Mikenlerin kalelerini tortuyla çevrili kireçtaşı tepelerin üzerine yerleştirmeyi tercih etmelerinin, uzak depremlerden bile titremeye yoğunlaşacağını ifade etti:

[Sismik] dalgalar çıkıntıya hapsoluyor ve bu çok fazla zarar verebilir. Çok savunmasız sitelerdeler.


Araştırmacılar ayrıca eski Miken şehri Midea'yı da incelemeyi planlıyorlar. Grup, Türkiye, Almanya ve Roma'daki eski depremleri araştırmak için benzer çalışmalar yaptı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU