Sri Lanka Seçim Komisyonu, ülkenin seçim yapacak parası olmadığını açıkladı

Muhalefet üyeleri, yerel yönetim seçimlerinin yapılması talebiyle mecliste protesto düzenledi

(Eranga Jayawardena/AP)

Sri Lanka'nın seçim kurumu, ciddi nakit sıkıntısı çeken ülkenin gelecek ay yapılması planlanan yerel seçimler için bile yeterli kaynağa sahip olmadığını açıkladı.

9 Mart'taki seçim, Güney Asya ülkesinde geçen yıl yaşanan ekonomik çalkantılardan bu yana yapılacak ilk seçim olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçim Komisyonu, pazartesi günü ülkenin yüksek mahkemesine hükümetin hazine departmanından gerekli fonları alamadığını bildirdi.

Komisyon Başkanı Nimal Punchihewa, Bloomberg'e yaptığı açıklamada Seçim Komisyonu'nun yaklaşan oylama için devlet matbaası ve polis dahil diğer kurumlardan da destek almadığını söyledi.

Seçim Kurulu'nun ülkenin en üst mahkemesine yaptığı açıklama muhalefet partilerinin, seçimlerin gerçekleşmesini belirten bir mahkeme kararı talebiyle yazdığı dilekçelerle bağlantılıydı. Yüksek Mahkeme'nin bu hafta içinde seçimlerin ertelenmesini talep eden bir dilekçeyi görüşmesi bekleniyor.

Önceki haftalarda Kabine Sözcüsü Bandula Gunawardana, nakit akışındaki zorlukların seçimleri etkileyebileceğini iddia etmişti.

Sri Lanka'da muhalefet ve sivil toplum üyeleri, Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe'yi kaynak yetersizliğini gerekçe göstererek yerel yönetim seçimlerini ertelemekle suçluyor. Yaklaşan seçimler, hükümetin 225 koltuklu meclisteki çoğunluğunu etkilemese de vergileri ve elektrik tarifelerini yükselttiği için topa tutulan iktidar koalisyonunun popülaritesini test edeceği düşünülüyor.

4 yıllık bir dönem için 340 yerel meclis yöneticisinin belirleneceği seçim, benzeri görülmemiş ekonomik kriz nedeniyle geçen yıl marttan beri erteleniyor.

Ellerinde pankartlarla protesto düzenleyen muhalefet üyeleri "Seçim istiyoruz" sloganları attı. Gürültüler içinde kalan Meclis, çalışmalarını çarşamba sabahı 9.30'a kadar kısa süreliğine erteledi.

 


Pazartesi gününün önceki saatlerinde Samagi Jana Balawegaya'nın, yani Birleşik Halk Cephesi Partisi'nin binlerce destekçisi, başkent Kolombo'nun merkezine doğru yürürken hükümet karşıtı sloganlar atarak seçimlerin daha fazla geciktirilmemesini talep etti.

Protestocuları engelleyen yerel polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.

Muhalefet lideri Sajith Premadasa şöyle dedi:

Hükümeti yerel seçimleri yapmaya zorlamak için bugün sokaklardayız. Mücadelemizi sürdüreceğiz.

Salı günü eski Sri Lanka Başbakanı Mahinda Rajapaksa, seçimlerin ertelenmesine karşı çıktı. Daily Mirror'ın aktardığına göre Rajapaksa, "Seçimler ertelenmek için değildir. Biz seçimlerin planlandığı gibi yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

Döviz sıkıntısı, fırlayan fiyatlar ve temel ihtiyaç maddelerinin yokluğu nedeniyle 22 milyon nüfuslu ülke, 1948'de bağımsızlığını kazanmasından bu yana yaşadığı en kötü ekonomik krizle sarsılıyor.

İflas eden ülke, Uluslararası Para Fonu'yla 2,9 milyar dolarlık bir kurtarma paketi için yapılan görüşmelerin sonucunu beklerken dış borç geri ödemelerini askıya aldı.

Sri Lanka'nın dış borcu 51 milyar doları aşarken, bunun 28 milyar dolarının 2027'ye kadar geri ödenmesi gerekiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU