Papua'dan sonra Papua Yeni Gine'de de gündem, insan kaçırma

Polis gerekirse suçluları öldüreceğini duyurdu

Batı Papua Kurtuluş Ordusu isimli örgüt, Mehrtens'in kullandığı uçağı ateşe verip onun pozlarını yayımlamıştı  (AP)

Papua Yeni Gine polisi, silahlı kişiler tarafından kaçırılan 4 kişiyi kurtarmak için ülkenin erişilmesi zor noktalarında operasyon başlattığını dün açıkladı. 

Güvenlik güçleri Southern Highlands bölgesindeki Fogoma'iu köyü civarındaki suçluların biri yabancı, üçü üniversite öğrencisi 4 kişiyi rehin tuttuğunu söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Avustralya Yayın Kurumu (ABC) fidye için kaçırılanlar arasındaki yabancının, Avustralya'daki bir üniversitede çalışan Yeni Zelandalı bir arkeolog olduğunu bildirdi. ABC, durumun hassasiyetini gerekçe göstererek arkeoloğun adını açıklamadı.

Polis, rehin alınanların serbest bırakılması için müzakerelerin sürdüğünü belirtirken onların özgürlüğü için "gerekli her türlü gücün" kullanılabileceğini de vurguladı. 

Emniyet Müdürü David Manning, suçluların kaçırdıkları grubu "şans eseri" görerek onları çalılıklara doğru sürdüğünü açıkladı:

Bunlar, harekete geçmeden önce durumu hiç düşünmedikleri aşikar olan fırsatçılar ve kendilerine nakit para ödenmesini istiyorlar. Rehin aldıkları kişileri serbest bırakırlarsa ceza adalet sistemi içinde onlara adil davranılacak. Ancak itaat eğmeyip tutuklanmamak için direnirlerse bu suçlular bunu hayatlarıyla ödeyebilir.

Manning sorun çözülene kadar "ilgili diplomatik temsilcilerle" kurdukları iletişimi sürdüreceklerini de ifade etti. 

9 milyon kişinin yaşadığı Papua Yeni Gine, Endonezya topraklarının da bulunduğu bir adada kurulu.  

Endonezya'nın doğusundaki Papua eyaletindeki isyancılar, bu ay Yeni Zelandalı bir pilotu kaçırarak gündem olmuştu. Susi Air şirketine ait ticari bir uçağı Nduga bölgesindeki Paro Havalimanı'na indiren Philip Mehrtens, sonrasında kaçırılmıştı. 

Ayrılıkçı örgüt, bu havaalanına herhangi bir uçağın gelmemesini talep etmiş, Endonezya hükümeti bölgenin bağımsızlığını tanıyana kadar pilotun kendileriyle birlikte kalacağını öne sürmüştü. 

Philip Mehrtens hâlâ kurtarılmış değil. 

 

Independent Türkçe, CNN International, AP

DAHA FAZLA HABER OKU