Ekvador ele geçirdiği kokainlerden bina yapıyor

Depolara sığmayan uyuşturucular inşaat harcı oldu

Güney Amerika ülkesi Ekvador'da artık yeni bir inşaat malzemesi var: Kokain

Ülkedeki çeteler ABD ve Avrupa'ya uyuşturucu sokmak için Ekvador topraklarını geçiş noktası olarak kullanıyor. 

Eskiden bankacı olan muhafazakar Devlet Başkanı Guillermo Lasso yönetiminde operasyonlarını çoğaltan güvenlik güçleri, 2021'de bir önceki yıla göre neredeyse iki kat fazla mal ele geçirdi. O sene el konan 210 tonu aşkın uyuşturucunun çoğu kokaindi.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters, 2022'de bu miktarda uyuşturucu yakalanmasa da ele geçirilenlerin polisin 27 deposuna sığmadığını bildiriyor. 

Ekvador İçişleri Bakanlığı'nın uyuşturucu konusundaki müsteşarı Edmundo Mera, bunları imha etmek için kullanılan fırınların da kapasitesinin yetmediğini ve bu yüzden artık inşaat malzemelerinin içine kokain kattıklarını söylüyor. 

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Ofisi'nin (UNODC) desteğiyle, Ekvador paketlerdeki kokaini diğer çöplerle birlikte endüstriyel makinelerde toz haline getiriyor; sonrasında da bu tozu çimento, kum ve suyla karıştırıyor. 

İnşaat

83 ton kokain, bu yöntemle "kapsüllenmeyi" bekliyor (Reuters)


Başkent Kito'nun dışındaki atık tesislerine her hafta, güvenlik güçlerinin ele geçirdiği yüzlerce paket kokain geliyor. Teknisyenler cam, tarihi geçmiş ilaç, atık yağ gibi malzemeleri uyuşturucuyla karıştırıp çimento harcı elde ediyor. UNODC, katılaşan harçtan kokainin çıkarılamayacağını belirtiyor. 

Ekvadorlu yetkililer şimdilik 15 metrelik bir deliği bu harçla kapatıyor. Gizlenen bir yerde bulunan aynı derinliğe sahip iki delik kapatıldıktan sonra burada bir tesisin zemini hazırlanacak. Başka inşaatlarda bu harcın kullanılması yönünde herhangi bir plan şimdilik açıklanmadı.

Kokain

Ekvador'da geçen sene 201 ton kokain yakalandı (Reuters)


Ülkedeki uyuşturucu soruşturmalarının başında olan Pablo Ramirez, bir ton kokaini yakarak imha etmenin 12 saat sürdüğünü, yeni yöntemle bu vakti 3 saatten aza indirdiklerini söylüyor:

Bu yöntem daha ucuz, daha az vakit alıyor ve çevreye kötü etkisi yok.



Independent Türkçe, Reuters, Maritimes Crimes

DAHA FAZLA HABER OKU