İnternet kesintilerini takip eden NetBlocks, Türkiye'de Twitter'a erişimin kısıtlandığını açıkladı

"Ağ verileri, Twitter'ın Türkiye'de birden fazla internet sağlayıcı üzerinde kısıtlandığını doğrulamaktadır"

Bazı kullanıcılar dakikalardır Twitter'a erişim sağlayamıyor (Reuters)

Küresel internet erişimini takip eden Birleşik Krallık merkezli NetBlocks, 8 Şubat'ta Türkiye'de Twitter'a erişimin kısıtlandığını açıkladı.

Kar amacı gütmeyen kurumun yayımladığı raporda, "Ağ verileri, Twitter'ın Türkiye'de birden fazla internet sağlayıcı üzerinde kısıtlandığını doğrulamaktadır" ifadelerine yer verildi.

Gerçek zamanlı NetBlocks ölçümlerine dayandırılan raporda, Twitter'ın TTNet ve Turkcell'de SNI filtreleme yoluyla kısıtlandığı yazıldı.
 

turkey-twitter-restriction-2023-02-08-1024x642.png
Kurum, kısıtlamaya işaret eden ağ verilerinin durumunu bu görselle açıkladı (NetBlocks)


Kurum ayrıca, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde de internete erişimde sıkıntılar olduğunu ama bunların kasıtlı olarak uygulanan filtrelemelerden farklı olduğunu belirtti.

Raporda Türkiye'nin acil durumlar ve güvenlik ihlalleri sırasında sosyal medyayı kısıtladığı birçok örneğin olduğu aktarıldı:

Bunlar, ulusal güvenlik temelinde, zararlı görüntülerin paylaşılmasını veya var olduğu iddia edilen dezenformasyonun yayılmasını önlemek için çeşitli şekillerde uygulanmıştır.

Öte yandan kurum, internet filtreleme uygulamalarına karşı olduklarını da şu sözlerle vurguladı:

NetBlocks, halkın bilgiye özgürce erişme ve bilgiyi yayma hakkı üzerindeki orantısız etkisinden dolayı internet filtreleme uygulamalarına karşı uyarılarda bulunur.

Twitter'a yönelik erişim kısıtlaması iddialarına CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan da tepki geldi.

Kılıçdaroğlu, Twitter'da paylaştığı bir gönderide, "Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır" ifadelerini kullandı:

 

 

Independent Türkçe, NetBlocks

DAHA FAZLA HABER OKU