Suya bakışımızı değiştirebilecek yeni bir buz türü keşfedildi

UCL ve Cambridge'deki araştırma ekiplerinin keşfettiği buz, Dış Güneş Sistemi'ndeki buzlu uyduların içinde bulunabilir

(Christoph Salzmann)

Bilim insanları, su hakkındaki düşüncelerimize ışık tutabilecek yeni bir buz formu keşfetti.

Bu buz amorf, yani molekülleri sıradan, kristal buzda olduğu gibi düzgün bir şekilde sıralanmak yerine düzensiz bir forma sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni isimlendirilen MDA (orta yoğunluklu amorf buz), diğer buz formlarından daha çok sıvı suya benziyor ve bilim insanlarının H2O'yu daha iyi anlamasını sağlayabilir.

University College London (UCL) ve Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar bu beklenmedik keşfi, "cuma öğleden sonra yaptığınız ve ne olacak diye izlediğiniz deneylerden biri" sırasında yaptı.

Ekip, eksi 200 santigrat dereceye kadar soğutulmuş bir kavanozda, çelik toplarla birlikte sıradan buzları çalkaladı. İşlem küçük sıradan buz parçaları üretmedi ve bunun yerine bilim insanları sıvı suyla aynı yoğunluğa sahip bir buz formu buldu.

Soğuk ortamından dolayı kristal oluşturacak yeterli termal enerjiye sahip olmadığından amorf buz, bilhassa uzayda bulunan ana buz türüdür. Dünya'daysa nadirdir.

İnce beyaz bir toz gibi görünen MDA, Dış Güneş Sistemi'ndeki buzlu uyduların içinde var olabilir.

Jüpiter ve Satürn'den gelen gelgit kuvvetleri de sıradan buz üzerinde topla yapılan deneyde meydana gelenlere benzer kuvvetler sergileyebilir.
 

Jüpiter

Jüpiter'in, Ganymede de dahil üç büyük buzlu uydusu var (NASA, ESA, Jüpiter ERS Ekibi; görüntü işleme Ricardo Hueso [UPV/EHU] ve Judy Schmidt tarafından yapıldı)


Çalışmada buzun, ısınıp yeniden kristalleştiğinde Jüpiter'in Ganymede'si gibi buzla kaplı uydularda tektonik hareketleri ve "buz depremlerini" tetikleme potansiyeline sahip büyük miktarda ısı açığa çıkardığı da bulundu. Bu buz birkaç kilometre kalınlığında olabilir.

University College London'dan Profesör Christoph Salzmann, "Su tüm yaşamın temelidir" diyor.

Varlığımız suya bağlı, onu aramak için uzay görevleri düzenlesek de bilimsel açıdan çok az anlaşılmış durumda.

20 kristal buz formunu biliyoruz fakat bugüne kadar yüksek yoğunluklu ve düşük yoğunluklu amorf buzlar diye bilinen sadece iki ana amorf buz türü keşfedilmişti.

Bu bulgu, sıvı su ve onun birçok anormalliğini anlamamız açısından geniş kapsamlı sonuçlar verebilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU