Tyre Nichols'ın dövülerek öldürülmesinden sonra ABD'de polise güven hızla düşmeye devam ediyor

Polise duyulan güven, Tyre Nichols öldürülmeden önce bile düşüşteydi

(AP)

Yeni bir ankete göre geçen ay ABD'nin Memphis şehrinde büyük bir polis memuru grubunun, trafikte durdurduğu Tyre Nichols'ı ağır şekilde döverken kaydedilmesinin ardından halkın polise karşı güveni hızla düşmeye devam ediyor.

Washington Post ve ABC'nin bu ay yaptığı ankette polisin aşırı güç kullanımından kaçınmak için yeterince eğitilip eğitilmediği sorusuna, cevaplayanların yüzde 60'ı "hiç" katılmadığını veya "biraz" katıldığını söylerken, sadece yüzde 39'u olumlu yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Benzer bir dinamik, ırk meselesinde de etkili olurken ankete katılanların yüzde 57'si polisin siyahlara ve beyazlara eşit davrandığını düşünmediğini belirtti.

Bu iki işaret de 2020'de Minneapolisli polis memurlarının George Floyd'u öldürmesinden bu yana halkın polise olan güveninin daha da düştüğünü gösteriyor.

Ankete göre, ırk ve etnik köken bazında polisin güç kullanım eğitimine en az güvenenler yüzde 20 civarında bir oranla siyahlarken, beyazların yaklaşık yüzde 46'sı güvendiğini belirterek ankete katılanlar arasında en yüksek orana sahip oldu.

Parti bazındaysa Cumhuriyetçilerde bile polisin güç kullanım eğitimine güvenenlerin oranı son üç yılda yaklaşık 80 gibi yüksek bir noktadan yüzde 60'a geriledi. Öte yandan polisin aşırı güç kullanmaktan kaçınmada hazırlıklı olduğuna sadece yüzde 20'si çok ya da biraz katılan Demokratlar en düşük güvene sahip grup.

Araştırmaya göre bulgular, halkın polise güveninde süregelen ve Floyd cinayetinden bile önce başlayan bir düşüşü temsil ediyor.

Ankete katılanların çoğunluğu, polisin 2018'in sonundan bu yana suistimalleri önlemek için yeterince eğitim aldığına ya hiç katılmıyor ya da biraz katılıyor.

Tyre Nichols'ın öldürülmesi, görünüşe göre kamuoyunu değiştirmenin ötesinde bir dizi soruşturmaya da yol açtı.

Memphisli 5 polis memuru kovuldu ve şiddet kullanarak tutuklamayla ilişkili şekilde haklarında cinayetten dava açıldı. Polis ve itfaiye mensubu olan daha fazla ilk müdahale görevlisi de hâlâ soruşturma altında.

Federal yetkililer de Nichols'ın ölümünü araştırıyor.

Yurttaşlık hakları aktivistleriyse eyalet ve federal yasa yapıcıları, polis davranışlarını düzenleyen yeni yasalar çıkarmaya çağırdı. Örneğin "nitelikli dokunulmazlık" denen, memurları hukuki davalardan koruyan politikaların sona erdirilerek polisin birilerini öldürdüğünde ya da görevini kötüye kullandığında kovuşturulmasını kolaylaştıracak yasalar talep edildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU