Mormonları hedef alan yarım milyar dolarlık Ponzi şebekesi, FBI'ın silahlı baskınıyla çökertildi

SWAT ekipleri, kafasına silah dayayan dolandırıcıyı vurdu

FBI operasyonuyla durdurulan Ponzi, yüksek getirisi olduğu öne sürülen bir araca yatırım yapan kişilerin kazançlarının, sisteme sonradan katılanların parasıyla ödendiği bir dolandırıcılık sistemi (Reuters) 

Mormonları hedef alan 500 milyon dolarlık Ponzi şebekesi, FBI'ın silahlı baskınıyla sonlandı.

Nevada eyaletindeki Las Vegas'ta geçen yıl martta düzenlenen baskında yakalanan avukat Matthew Beasley ve Jeffrey Judd'un dolandırıcılık faaliyetlerine dair detaylar ortaya çıktı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) paylaştığı bilgilere göre Beasley ve Judd, 2017-2022'de en az 900 kişiyi, J&J Consulting Services ve J&J Purchasing adlı iki şirkete yatırım yapmaya ikna ederek Ponzi yöntemiyle dolandırdı.

Bu kişilerin arasında cerrahların, emlakçıların, Mormon rahiplerin, emeklilerin ve ev hanımlarının olduğu ifade edildi. Paranın ABD'nin yanı sıra Singapur, Tayvan ve Avustralya'daki hesaplardan geldiğine de dikkat çekildi.

50 yaşındaki Beasley, FBI sorgusunda suçunu itiraf ederken, Judd'sa kasıtlı şekilde hiç kimseyi dolandırmadığını savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sorguda Beasley, büyük kumar borcuna girdiğini ve bu yüzden daha önceden müvekkili olan 50 yaşındaki Judd'la 2016'da iletişime geçerek, kendisini sahte bir yatırım projesine katılmaya ikna ettiğini söyledi.

Beasley, asıl amacının borçlarını ödemek olduğunu öne sürerek, Judd'ın daha fazla kişiyi olaya dahil ettikçe dolandırıcılık ağının genişlediğini belirtti.

"Artık geri dönüş yoktu" diyen Beasley, FBI sorgusunda Judd'un bunun bir Ponzi dolandırıcılığı olduğunu bilmediğini söyledi. Judd'un avukatı Nick Oberheiden da müvekkilinin suçsuz olduğunu iddia etti.

SEC'e göre Beasley, yaklaşık 6,7 milyon dolarlık kumar borcu ödedi.

Mahkeme kayıtlarına göre Beasley ve Judd, parayla Kaliforniya, Nevada ve Utah gibi eyaletlerde milyon dolarlık evler satın aldı. Buna ek olarak ikilinin, kripto para yatırımı yaptığı ve bir özel jetle lüks araçlar satın aldığı aktarıldı.

Öte yandan Beasley'nin FBI baskınında yaralandığı da belirtildi. FBI ajanları, Beasley'nin uyarılara karşı çıkarak kendilerine silah çektiğini, bu yüzden avukata iki el ateş ettiklerini savundu.

Göğsünden ve omzundan yaralanan avukatsa silahı sadece kafasına dayadığını ve ajanları kendini öldürmekle tehdit ettiğini öne sürdü.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), sonunda SWAT ekibinin eve girerek Beasley'i zorla dışarı çıkardığını aktardı.
 


Haberde, Judd hakkında henüz hukuki işlem yapılmadığı, Beasley'ninse geçen yıl martta çıktığı duruşmanın ardından Nevada'daki Pahrump şehrinde yer alan hapishanede tutulduğu belirtildi.

Avukat hakkında dolandırıcılık ve federal görevliye saldırı suçlarından açılan dava sürerken, Beasley'nin bir sonraki duruşmasının ne zaman görüleceği henüz belli değil.

Las Vegas'taki Mormon topluluğundan Ann Mabeus, aynı kiliseye gittiği çoğu kişinin dolandırıldığını söyledi.

WP'ye konuşan Mabeus, Mormon topluluğunda yer alan Judd'un kilise cemaatiyle yakın ilişkileri olduğunu da belirtti.

42 yaşındaki kadın, başta yatırımlarının karşılığını düzenli şekilde aldığını ama sonradan tüm birikimini kaybettiğini ifade etti.



Independent Türkçe, Washington Post, Silver Law Group

DAHA FAZLA HABER OKU