Yaklaşık 14 bin Nijeryalı, denizlerindeki kirlilik yüzünden Shell'i mahkemeye verdi

"Çevresel yıkıma yol açtılar"

Lahey Bölge Mahkemesi'nde geçen yıl görülen duruşmada, Shell'in 2030'a kadar karbon salımını yüzde 45 azaltması gerektiğine karar verilmişti (Reuters)

Yaklaşık 14 bin Nijeryalı, Birleşik Krallık (BK) merkezli petrol devi Shell'e dava açtı.

Nijer deltası bölgesinde yaşayan Ogale ve Billie topluluklarından 13 bin 652 kişi ve kuruluş, BK'nin başkenti Londra'daki Yüksek Mahkeme'ye geçen hafta şikayette bulundu.

Aralarında kiliselerin ve okulların da yer aldığı davacılar, petrol devinden yarattığı çevre kirliliğini temizlemesini istedi.

Nijeryalılar, kirlilik nedeniyle balıkçılık ve tarımla uğraşamadıklarını savunarak, Shell'den tazminat da talep etti. Davacıların ne kadar tazminat istediği paylaşılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022'deki kâr oranının rekor kırarak 39,9 milyar dolara ulaştığını duyuran petrol deviyse petrol sızıntılarını temizlemelerine yönelik talebin yasal dayanağı olmadığını savundu.

Firma, söz konusu sızıntıların çoğunun bölgedeki organize suç örgütleri tarafından boru hatlarından gizlice petrol çekilmesinden kaynaklandığını öne sürerek, bunun sonucunda oluşan kirlilikten sorumlu tutulamayacaklarını iddia etti.

Ayrıca Shell, ülkede faaliyet gösteren alt şirketi Shell Petroleum Development Company of Nigeria'nın faaliyetlerinden sorumlu olmadıklarını da ileri sürdü.

BK'nin önde gelen gazetelerinden Guardian'ın haberinde, tarımla geçinen Ogale'de 40 bin kişinin, balıkçılıkla uğraşan Billie'deyse 13 bin kişinin yaşadığı aktarıldı.

Şikayette, bu toplulukların içme suyu kaynaklarının da çevre kirliliğinden etkilendiğine, petrol sızıntısı nedeniyle tarım alanlarının kullanılmaz hale geldiğine ve deniz canlılarının öldüğüne dikkat çekildi.
 


Nijeryalıları temsil eden avukat Daniel Leader, "Bu dava, petrol ve doğalgaz şirketlerinin sorumluluklarına dair önemli soruları gündeme getiriyor" dedi. Leader, Shell'in onlarca yıldır yürüttüğü faaliyetlerle Nijer deltasında bir çevresel yıkım yarattığını da vurguladı.

Shell tarafından yapılan açıklamadaysa şirketin, petrol hatlarına düzenlenen sabotajları önlemek için Nijeryalı yetkililerle çalıştığı ifade edildi. Firma ayrıca kendi sorumluluklarında olan bölgelerde gerekli temizlikleri yaptığını da ileri sürdü.

Öte yandan Nijeryalılar, Shell'e 2004-2007'de meydana gelen petrol sızıntıları nedeniyle 2021'de de dava açmıştı.

Lahey'deki mahkemenin Nijeryalıları haklı bulması üzerine şirket, Aralık 2022'de davacılara 15 milyon euro tazminat ödemişti.



Independent Türkçe, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU