Bilim insanları yarı canlı siborg hücreleri geliştirdi

"Siborg hücreler programlanabilir, yeni yetenekler kazanabilir ve bunu yaparken temel hücresel aktiviteleri korur"

Araştırmacılara göre bu siborg hücreleri yeni bir stratejinin sonucu (Kaliforniya Üniversitesi, Davis)

Karmaşık bir kimyasal süreci tetikleyen bilim insanları, laboratuvarda çok yönlü, sentetik "siborg" hücreleri geliştirmeyi başardı.

Hücreler bölünme ve büyüme yeteneğinden yoksun. Ancak canlı hücrelerle birçok ortak özelliği var.

Uzmanlara göre bu yapay hücrelerin kendi başlarına çoğalmaması önemli. Zira bunların yararlı olabilmesi için dikkatlice kontrol edilmeleri gerekiyor. Gerçek hücrelerle aynı şekilde çoğalıyorsa bu, mümkün olmayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni atılımın arkasındaki araştırmacılar, "siborg hücrelerin" kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor.

ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi, Davis'ten biyomedikal mühendisi Cheemeng Tan, "Siborg hücreler programlanabilir, yeni yetenekler kazanabilir ve bunu yaparken temel hücresel aktiviteleri korur" diye konuştu.

Tan ve meslektaşları, bu yapıları bakteri hücrelerini temel olarak oluşturdu. Daha sonra bunlara yapay polimerler eklendi ve vücuda doğal hücreler gibi bağlanabilmeleri için ultraviyole ışığa maruz bırakıldı.

Yürütülen deneylerde bu yapıların doğal hücrelerin ölümüyle sonuçlanan, yüksek pH ve antibiyotik maruziyeti gibi faktörlere karşı daha dirençli oldukları da kanıtlandı.

Dahası bu etkenler altında normal biyolojik işlevlerini sürdürebiliyorlar.

Hakemli bilimsel dergi Advanced Science'ta yayımlanan makalede, şu ifadeler yer aldı:

Siborg hücreleri; hücresel metabolizma, hareketlilik, protein sentezi ve genetik devrelerle uyumluluk gibi temel işlevleri koruyor.

 

Independent Türkçe, Science Alert, Kaliforniya Üniversitesi, Davis

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU