Bosna Hersek'e adaylık statüsü veren AB, Sırp yönetimini sıkıştırıyor: "Ruslara vize uygulayın"

"Hiçbir koşulda süreci başlatmayacağız"

Rusya, AB'nin Bosna Hersek'e aday ülke statüsü vermesini kınamıştı (Reuters)

Avrupa Birliği (AB), aday ülke statüsü verdiği Bosna Hersek'ten Rus yurttaşlara vize uygulamasını talep etti.

Fransa'nın Saraybosna Büyükelçisi Christine Toudic, hafta sonu Banaluka'ya düzenlediği iki günlük ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, ülkenin AB'nin dış politikasına ve vize standartlarına uygun hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Toudic, AB'nin Bosna Hersek Delegasyonu Başkanı Johann Sattler'ın Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç'le görüştüğünü ve vize uygulaması talebinde bulunduğunu belirtti.

Fransız elçinin ziyaret ettiği Banaluka, Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden Kremlin'e yakınlığıyla bilinen Sırp Cumhuriyeti'nin fiili başkenti. Diğer entite Bosna Hersek Federasyonu'ysa başta ABD olmak üzere Batılı ülkelere yakın duruyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi Başkanı Nenad Stevandiç, Rusya'ya vize uygulaması başlatılması için Avrupa Parlamentosu'ndan bazı siyasetçilerin kendisine e-posta gönderdiğini de söyledi.

Stevandiç, AB'nin talebine tepki göstererek "Katılmadığımız konularda bize baskı uygulanması kabul edilemez. Hiçbir koşulda bu süreci başlatmayacağız" dedi.

AB liderleri, 7 yıl önce birliğe katılmak için başvuru yapan Bosna Hersek'e aralıkta aday ülke statüsü verilmesini onaylamıştı. Türkiye de kararın memnuniyetle karşılandığını bildirmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 21 Eylül'de ilan ettiği kısmi seferberlikte askere alınmak istemeyen yurttaşların, Bosna Hersek üzerinden AB'ye kaçmaya çalıştığı da bildirilmişti.

Bosna Hersek'in resmi verilerine göre ekimde ülkeye giden Rus yurttaşların sayısı 898'e fırlamıştı. Eylülde 299 olan bu sayı, kasımda da 859 olmuştu. Kanunen Rusların 30 gün ülke sınırları içinde kalmalarına izin veriliyor.
 


Sırp Cumhuriyeti, Putin'e "Sırp Cumhuriyeti Nişanı" vermesiyle de gündem olmuştu.

Sırp Cumhuriyeti'nin Başkanı Milorad Dodik, 1991-1995'teki Hırvatistan-Bosna Hersek savaşını bitiren Dayton Anlaşması'nın en dürüst garantörü olduğu için nişanı Putin'e verdiklerini, bunun Ukrayna savaşıyla ilgili olmadığını savunmuştu.



Independent Türkçe, Intelli News, AA

DAHA FAZLA HABER OKU