Cumhuriyetçi siyasetçi, ABD'li generalin "Çin'le 2025'te savaşabiliriz" sözlerine hak verdi

General Minihan, birliklerine hazırlık çağrısı yapmıştı

Tayvan ordusu, geçen hafta kadınlara da yedek asker eğitimi verileceğini duyurmuştu (Reuters)

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Michael McCaul, "2025'te Çin'le savaşabiliriz" diyen Amerikan General Mike Minihan'ı haklı bulduğunu söyledi.

McCaul, muhafazakar televizyon kanalı Fox News'ta pazar günü katıldığı programda, Minihan'ın Pekin yönetimiyle savaşa girme ihtimaline dair sözleri için "Bence maalesef doğru söylüyor" dedi.

Teksas eyaletinden Cumhuriyetçi siyasetçi, ABD Başkanı Joe Biden iktidarda olduğu sürece savaş ihtimalinin arttığını savunarak, mevcut yönetimin zayıflık gösterdiğini iddia etti.

Siyasetçi şunları söyledi:

Biden görevde olduğu ve Afganistan meselesiyle ilgili gösterdiği gibi zayıf bir duruş sergilediği sürece Çin, Tayvan ve Hint-Pasifik hattında çatışma yaşanması ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Biden'ın Afganistan'la ilgili tutumu, Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesine yol açmıştı.

McCaul, Çin'in Tayvan'la "yeniden birleşmek" için ülkede 2024'te yapılacak seçimlere müdahale edebileceğini de öne sürdü.

Bu stratejinin geri tepmesi sonucunda ABD ve Çin arasında savaşın patlak verebileceği yorumunu yapan siyasetçi, Pekin yönetimi için "Bence askeri işgal seçeceğini kullanmayı düşünecekler. Bunun için hazırlıklı olmalıyız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nin Demokrat üyesi Adam Smith ise Minihan ve McCaul'a katılmadığını belirterek, "Her şey mümkün ama birileri Çin'le savaşın kaçınılmaz olduğunu söyleyince endişeleniyorum. Böyle bir şeyin kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum. Bence çok düşük bir ihtimal" ifadelerini kullandı.

Havadan İntikal Komutanlığı'nın başındaki Minihan, birliklere cuma günü gönderdiği ve NBC News'in ele geçirdiği bildiride Washington ve Pekin'in Tayvan yüzünden iki sene sonra savaşabileceğini savunmuştu. 56 yaşındaki general, birliklerine çağrı yaparak eğitimlerde daha agresif olunmasını da istemişti.

Minihan, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, Çin Komünist Partisi Genel Sekreterliği'ne ekimde üçüncü kez seçildiğini hatırlatarak, Pekin'in bir "savaş konseyi kurduğunu" iddia etmişti.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan kimliği paylaşılmayan bir yetkiliyse komutanın görüşlerinin "bakanlığın Çin'e bakışını yansıtmadığını" savunmuştu.

Ağustosta dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Taipei'ye gitmesinin ardından da Pekin, Tayvan üzerinde füze atışları da dahil yoğun askeri tatbikatlar düzenlemişti. Biden ise Çin'in saldırması halinde Tayvan'ı savunacaklarını birçok kez dile getirmişti.
 


Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.



Independent Türkçe, New York Post, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU