2023'te tükenmişliği yenmenin 5 yolu

2021'in başlarında yaşadığım ilk tükenmişlik krizim bir daha hiç tekrar etmedi. Bu yüzden şimdi başkalarını başarı için SQ'larını yükseltmeye teşvik ediyorum

(Unsplash)

2021'in başlarında üçüncü bir ulusal karantinaya sürüklendik. Üç küçük çocuğuma bakıyor, büyüyen bir çevrimiçi kurs işini yürütüyordum ve kurmaca dışı ikinci kitabım Shy (Utangaç) yeni yayımlanmıştı. İş açısından heyecan verici bir dönem olmalıydı ama stres beni yakaladı ve tükendim.

Çevrimiçi kurslarım ve kitabım için heyecanla yeni tanıtım fikirleri üretmek yerine, kendimi kanepeye çökmüş sıcak çikolata içerken, roman okumak dışında hiçbir şey yapmak istemezken buldum. Motivasyonumla birlikte enerjim de kaybolmuştu. Hiçbir şey umut vermiyordu ve bunun üstesinden nasıl geleceğimi bilmiyordum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022 itibarıyla Birleşik Krallık'taki kadınların dörtte biri tükenmişlik nedeniyle işlerini bırakmayı düşünüyordu ve birçoğu kısa bir süre için kendilerini toparladıktan sonra tekrar stres ve umutsuzluğa kapılıyordu. Fakat ben o hale geri dönmeye hazır değildim, dolayısıyla kendimi aklı başında, odaklanmış ve sakin tutmak için günlük hayatıma sihirli ritüeller eklemeye başladım.

Ne oldu biliyor musunuz? 2021'in başlarında yaşadığım ilk tükenmişlik krizim, bir daha hiç tekrar etmedi. Bu yüzden şimdi başkalarını başarı için SQ'larını (spiritüel zeka) yükseltmeye teşvik ediyorum. Bu sadece daha fazla para kazanmak veya terfi almakla ilgili değil: Aynı zamanda genel sağlığınızı artıran dengeli, ritüelleştirilmiş bir iş günü yaratmanıza da yardımcı olacak. İşte benim en iyi 5 ipucum.

Sabah ritüeli

Kimse aslında "yatağın ters tarafından" kalkmaz, bu bakış açısıyla ilgilidir. Dolayısıyla uyanıp endişelendiğiniz her şeyi listelemek yerine, güne nasıl başlama sorumluluğunu üzerinize alın. Telefonunuzu uçak modunda bırakın ve bir mum yakın. Mumun alevine bakarken burnunuzdan derin bir nefes alın, ardından ağzınızdan yavaşça nefes verin ve "Bugün sakin ve yaratıcı olacak" gibi güne dair bir niyeti içinizden söyleyin.

Gökyüzünün farkında olduğunuz 5 dakikalık bir koşu veya yürüyüşe çıkın. Bulutlara bakmanın (ya da "gökolojinin") kortizol seviyelerini düşürüp huşu hissi yarattığı kanıtlandı, bu da sağlıkla olumlu şekilde bağlantılıdır. Eve döndüğünüzde, her zamanki duşunuzu alın ama sonunda (Wim Hof tarzı) aniden üzerinize soğuk su tutun ve kendinizi bedeninizde gerçekten iyi hissettirecek kıyafetler giyin.

İş günü

Masanıza oturmadan önce bir koku difüzörü kurun veya kokulu bir mum yakın. O gün nasıl hissetmek istediğimi temsil eden yağlar içeren Neom marka bir difüzörüm var. "Mutlu", "stresten arındırıcı" ve "sakinleştirici" olarak etiketlenmişler, bu yüzden bana en uygun yağı damlatıyorum, difüzörü açıyorum ve buharın havayı pozitiflikle doldurmasını izlemenin keyfini çıkarıyorum. Difüzörünüzü çalıştırın veya mumu yakın ve güzel kokuyu içinize çekerken, vücudunuza mutluluk/sakinlik dolduğunu hayal edin.

Hızla işe koyulma eğilimi vardır fakat aşırı "üretken" olmak ve acele etmek tükenmişliğe yol açabilirken, tempoyu yavaşlatmak bunu önler. Bu yüzden ikincisini tercih edin. İş günüme dikkatli bir başlangıç yapmak için çalışma masamda duran Tibet çanının yan tarafına vurdum. Oldukça niş, biliyorum ancak işe başlamadan önce birkaç dakika dinlemek için YouTube'da yankılanan Tibet çanı sesleri de bulabilirsiniz. Devam etmeden önce sesin tamamen dağılmasına izin verin.

Gün ortası çöküşü

Araştırmalara göre 52 dakikalık yoğun çalışmalar ve ardından gelen 17 dakikalık molalarla en yüksek üretkenliği yakalıyoruz. Yani bir saatten biraz az çalıştıktan sonra durun. Ayağa kalkın ve vücudunuzu esnetin. Akış halindeyseniz biraz direnç gösterebilirsiniz ancak şimdi durmak gün boyunca enerjinizi daha fazla koruyacağınız anlamına gelir. Unutmayın, bu hız, denge ve tükenmişlikten kaçınmakla ilgili.

Değerli taşlarınız veya benzer büyüklükte nesneleriniz varsa, bunları avucunuzun içinde tesbih gibi yuvarlayabilirsiniz. Değerli taşlardan odaklanmanızı sağlamalarını isteyin. Halihazırda spiritüellikle ilgilenmiyorsanız bu biraz garip gelebilir ancak sorumluluğun bir kısmını kendinizden alıp bu nesneye aktarıyorsunuz. Bunların odaklanmanızı sağlayacak bir gücü olduğuna inanırsanız, gerçekten de bu işe yarayacaklardır.

Sihirli sözler

Daha fazla "vuu vuu" yapmak istiyorsanız, sihirli sözler de söyleyebilirsiniz. Sihirli sözleri iş hayatımın ilk yılında altı sıfırlı sterlin kazancına ulaşmanın yanı sıra yeni gönül arkadaşları bulmak ve özgüvenimi artırmak için de kullandım. Brighton'daki bir cadı dükkanından aldığım eski bir büyü kitabına başvurmanın yanı sıra kendi sihirli sözlerimi de hazırladım.

Kendinizi bunalmış hissettiğinizde, dışarı çıkın ve biraz zaman geçirin. Gözlerinizi kapatın ve ayaklarınızın toprağa kök saldığını hissederken nefesinize odaklanın. Şimdi, dünyanın iyiliğinin bedeninize aktığını hayal edin. Ayak tabanlarınızdan ve bedeninizden yukarıya doğru dünyanın enerjisini emerken, şunları söyleyin:

Evrenin yaratıcısı ve sürdürücüsü, yeryüzünü zenginlik ve bollukla dolup taşıran sen, şu anda hayatımı iyilikle doldur. Bugün ve her gün tüm iyi şeyler benim olsun.

"Yaratıcının" kim olduğuna gelince, bu yoruma açık bir konu. Dindar olmaktan ziyade spiritüel olan pek çok kişi gibi ben de "evreni" ve "kaynağı" etrafımı saran, destek alabileceğim, kendimi biraz sallantıda hissettiğimde beni toparlayacak bir enerji olarak görüyorum. Yine, bu biraz sorumluluğu devretmek ve rahatlık için dış bir kaynağa güvenmekle ilgili.

Günü sonlandırma

Şükran biraz aşırı kullanılan bir terim haline gelse de bunun nedeni gerçekten önemli olması. Pozitif psikoloji açısından, insanlara daha fazla mutluluk getirdiği ve hatta genel sağlığa katkıda bulunduğu (bilimsel olarak) kanıtlandı. Dolayısıyla, günlük yaşamınıza bir şükran pratiği dahil etmeye değer. Ne de olsa her zaman için şükran duyulacak bir şeyler vardır.

Yatmadan hemen önce mumunuzu tekrar yakabilir ve bir not defteri çıkarabilirsiniz. O gün için minnettar hissettiğiniz şeyleri listeleyin. Bu, sabah kahveniz kadar "küçük" ya da hayatınızda gerçekten değer verdiğiniz insanlar kadar "büyük" olabilir.Ancak kayda geçirdiğiniz her ne olursa olsun, o kişi ya da deneyimle ilgili sizi iyi hissettiren şeyin ne olduğunu gerçekten düşünün. Bu uygulamayı ne kadar çok yaparsanız, hayatınızda o kadar çok "iyi" şey fark etmeye başlayacaksınız.

Günlük tutmayı bitirin, mumunuzu söndürün ve gün için şükredin.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU