1,2 milyon yıllık obsidyen balta atölyesi keşfedildi

"Yeni fırsatları değerlendiriyor, onlara göre yeni teknikler ve beceriler geliştiriyorlardı"

Etiyopya'daki keşif bilinen en eski obsidyen balta yapım atölyesi unvanını kazandı (Nature Ecology & Evolution)

Etiyopya'daki Melka Kunture adlı arkeolojik alanda obsidyen nesne tarihini değiştiren bir keşif yapıldı.

Arkeolog ekibi 1,2 milyon yıllık obsidyen el baltası atölyesini ortaya çıkardı. Bölgede ayrıca 575 obsidyen balta bulundu.

Bulguyla obsidyen aletlerin daha önce bilinenden 500 bin yıl önce kullanıldığı ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Volkanik arazilerde yaygın şekilde bulunan obsidyen, lavın hızla soğumasıyla oluşuyor. Bu cam kenarlarının keskin olması ve kırılganlığıyla biliniyor. Volkanik cam alet ve silah yapımında kullanılıyor. Kenya'da daha önce yapılan keşifte 700 bin yıllık obsidyen baltalar bulunmuştu.

İtalya'daki Sapienza Üniversitesi'nden Margherita Mussi'nin yönettiği uzmanlarsa, Etiyopya'daki Awash Nehri'nin çevresinde yaşayan homininlerin (insansı maymun) yaptığı 578 baltayı keşfetti. Bunların üçü hariç hepsinin obsidyen olduğu tespit edildi.

19 Ocak'ta Nature Ecology & Evolution adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada "Kıvrımlı bir nehir kenarında obsidyen taşlarının birikmesinin ardından homininler, keskin kenarlara sahip büyük aletler üreterek bunları yeni şekillerde kullanmaya başladı" ifadesine yer verildi.

Araştırmacılar sözlerine şöyle devam etti:

Homininlerin çevresel değişimlere basit bir şekilde tepki vermekten çok daha fazlasını yaptığını iddia ediyoruz. Yeni fırsatları değerlendiriyor, onlara göre yeni teknikler ve yeni beceriler geliştiriyorlardı.

Yaklaşık 2,5 milyon ila 11 bin 700 yıl öncesini kapsayan Pleistosen çağında bir hominin olan Homo sapiensin yakın akrabaları da yaşıyordu. Bunlardan bazıları 3,3 milyon yıl önce basit taş aletler yontuyordu. Ancak alet yapımı için kullanılan "atölyelerin" çok daha sonra kurulduğu varsayılıyordu.

 

Independent Türkçe, Vice, Phys.org

DAHA FAZLA HABER OKU