Hindistan, Google'ı Android'de büyük değişiklikler yapmaya zorluyor

(Unsplash)

Google, şirkete yönelik son baskılar sonucu Hindistan'daki Android'de bir dizi değişiklik yapacak.

Şirket, kullanıcıların varsayılan arama motorlarını seçmelerine ve cihaz üreticilerinin telefonlara önceden yüklenecek bireysel uygulamaları lisanslamasına izin vermek de dahil, platforma bir dizi güncelleme eklemek zorunda kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Değişiklikler, Google'ı Android üzerinde sahip olduğu gücü "kötüye kullanmakla" suçlayan Hindistan'ın antitröst kurulunun talepleri sonucu gerçekleşti.

Mobil platform Hindistan'daki neredeyse tüm akıllı telefonlara güç verirken, tahminlere göre sözkonusu cihazların yüzde 97'sinde bu yazılım kullanılıyor.

Akıllı telefonlar üzerindeki hakimiyeti ve bu gücü kullanmasına ilişkin endişeler sürerken Hindistan, Google'a baskı yapan son ülke oldu. Bu gelişme ABD'de Adalet Bakanlığı'nın, şirketi Android ve akıllı telefonlar üzerindeki kontrolünü kötüye kullanmakla suçlayarak dava etmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.

Hindistan'da ise Hindistan Rekabet Komisyonu (CCI), Google'ın akıllı telefon üreticilerine uygulama lisansı verirken adil davranmaması nedeniyle bu adımı atmak zorunda kaldığını açıkladı.

Google'ın "adil olmayan" ticari uygulamalar kullandığına dair CCI'nin ortaya koyduğu bulgulara ilk başta itiraz eden teknoloji şirketi 161 milyon dolar para cezasına çarptırılmış ve şirketin, Android'de bir dizi değişiklik yapması talep edilmişti. Değişikliklerin "geniş kapsamlı" doğası itibarıyla emsalsiz olduğunu savunan Google, bu kararı Hindistan Yüksek Mahkemesi'nde bozdurmayı başaramamıştı.

Ancak geçen hafta her şeye rağmen kurallara uyacağını açıklayan Google, şimdi de yapmayı planladığı değişiklikleri ortaya koyan bir blog yazısı yayımladı.

Google, bireysel uygulamaları lisanslama ve kendi arama motorunu seçme olanağı tanımanın yanı sıra iş ortaklarının kendi Android sürümlerini kurma şeklini değiştirecek, geliştiricilerin Google'ın kendi sistemleri üzerinden ödeme yapmak yerine alternatif ödeme yolları sunmalarına izin verecek ve kullanıcıların Play Store dışından uygulama yüklemelerini kolaylaştıracak. Şirket, internet sitesinde bu değişikliklerle ilgili yeni bilgiler de yayımlayacak.

Şirket, değişikliklerin uygulanmasının zor olabileceğini ve biraz zaman alabileceğini belirtiyor. Duyuruda, "Bu değişikliklerin ekosistem genelinde uygulanması karmaşık bir süreç olacak ve bizim tarafımızdan önemli çalışmalar yapılmasını ve birçok durumda da ortakların, orijinal ekipman üreticilerinin (OEM'ler) ve geliştiricilerin ciddi çabalarını gerektirecek" ifadeleri yer aldı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU