Kripto tarihinin en büyük dolandırıcılık olaylarından birine imza atarak ortadan kaybolan "Kripto Kraliçe" lakaplı Ruja Ignatova'dan yıllar sonra ilk sinyal geldi.
Ignatova'ya ait olduğu düşünülen, Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki bir lüks daire satışa çıkarıldı.
OneCoin dolandırıcılığıyla edindiği yaklaşık 4 milyar dolarla 2017'de sırra kadem basan Ignatova, FBI'ın en çok aranan 10 isim listesinde yer alıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ignatova ayrıca bu listedeki tek kadın. Yetkililer Bulgaristan doğumlu olduğu öğrenilen kadınla ilgili herhangi bir bilgi paylaşana 100 bin dolar ödül de vaat ediyor.
Londra'daki 4 yatak odalı lüks dairenin satış fiyatı 11 milyon sterlin olarak belirlendi.
Ignatova'yı temsil eden avukatlar, dairenin satışı için Birleşik Krallık makamlarına resmi talepte bulundu. Bu talepte Kripto Kraliçe'den dairenin "intifa hakkı sahibi" diye söz edildi.
Kağıt üzerinde mülkiyeti başkasına ait bir eşya veya malvarlığı üzerinde belirli bir kişinin tam yararlanma hakkına sahip olmasına intifa hakkı adı veriliyor.
Ignatova'nın 2016'da kısa bir süre dairede kaldığına inanılıyor. Kripto Kraliçe'nin ortadan kaybolmasının ardından da daireyi kardeşi Konstantin ve ortağı Sebastian Greenwood'un ara sıra ziyaret ettiği öne sürülüyor.
OneCoin: Kriptonun ardındaki saadet zinciri
1980'de Bulgaristan'ın Ruse kentinde Roman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ignatova, 10 yaşındayken ailesiyle birlikte Almanya'ya göç etmiş ve çocukluğunun bir bölümünü Baden-Württemberg eyaletindeki Schramberg'de geçirmişti.
Alman vatandaşı Ignatova en büyük kripto vurgunlarından birine liderlik etmeden önce Oxford Üniversitesi'nde hukuk eğitimi görmüştü.
Ünlü fon yönetim firması McKinsey'de de çalışan Ignatova sonunda 2014'te OneCoin Ltd adlı bir şirket kurmuştu. Bu kripto para şirketi aracılığıyla 4 milyar dolardan fazla para toplamıştı.
Sonunda şirketi dünya çapında 100'den fazla ülkeden en az 3 milyon yatırımcıya ulaşmıştı.
Ignatova, OneCoin kripto para biriminin madencilik faaliyetleri aracılığıyla çıkarılacağını ve değerinin Ocak 2019 itibarıyla 0,50 eurodan yaklaşık 29,95 euroya yükseleceğini vaat etmişti.
Ayrıca OneCoin'in diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi blok zincir tabanlı olduğu söyleniyordu. Ancak ortada böyle bir zincir yoktu. Yani OneCoin token'ları aslında alınıp satılmıyordu ve yatırımcıların paranın akıbetini takip etmesinin hiçbir yolu da yoktu.
Daha sonradan bu projenin aslında bir saadet zinciri olduğu anlaşıldı.
Piramit şeması veya piramit satış sistemi diye de bilinen bu dolandırıcılık yönteminde ortaya bir mal varlığı veya para ortaya konuyor. Ardından bir katılımcının sisteme dahil ediliyor ve başka katılımcılar bulması koşuluyla para kazanmaya başlıyor. Daha sonra zincirin başındaki isim veya isimler, genelde tüm parayı alarak ortadan kayboluyor.
"Halen hayatta"
Satışa çıkarılan dairenin Ignatova'yla bağlantısını araştıran gazeteci Jamie Bartlett'e göre bu satış işlemi, Kripto Kraliçe'nin halen sağ olduğunun göstergesi:
Bu, onun halen hayatta olduğunu gösteriyor ve demek ki bir yerlerde onun son yıllarda nerede olduğuna dair hayati ipuçları içeren belgeler var.
Ignatova'nın şu an nerede olduğu bir muamma. Ancak yetkililer, görünüşünü değiştirmek için estetik ameliyat geçirmiş olabileceği görüşünde.
Ignatıva'nın sahte bir Alman pasaportuyla Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Rusya, Yunanistan veya diğer Doğu Avrupa ülkelerine gitmiş olabileceği düşünülüyor.
OneCoin dolandırıcılığında yaklaşık 3 milyon kişinin mağdur olduğu belirtiliyor.
Ignatova'nın kazancın önemli bir kısmını da Dubai'den elde ettiği biliniyor.
Olayla ilgili ilk ayrıntılar, Dubai'de açılan bir davanın belgelerinin sızdırılmasıyla duyulmuştu.
Belgeleri sızdıran avukat, Ignatova'yı "tarihin en başarılı suçlusu" diye nitelemişti.
Independent Türkçe, Russia Today, Daily Mail
Derleyen: Çağla Üren