Paris'te emeklilik yaşı protestoları: Polisin yere düşürüp copladığı mühendis testisini kaybetti

"Bu bir meşru müdafaa ya da gereklilik değil"

Polisin orantısız güç kullandığı tartışmasının uzun süredir devam ettiği Fransa'da Paris Polis Şefi Laurent Nunez, olay hakkında soruşturma başlattı (AP)

Fransa'da emeklilik yaşının yükseltilmesini öngören yasa tasarısına karşı başkent Paris'te perşembe günü düzenlenen protestoya polis sert şekilde müdahale etti.

Polisle göstericiler arasındaki çatışmayı görüntüleyen bir kişi de polis şiddetinin kurbanı oldu.
 


Fransız basınında adı Ivan S. olarak geçen mühendis fotoğraf çekerken bir polis tarafından yere düşürüldüğünü söyledi. Bunun ardından başka bir polis memuru, adamın kasıklarına copla vurdu.

Fransa'nın deniz aşırı topraklarından Guadeloupe adasında yaşayan Ivan S. olayın ardından hastaneye kaldırıldı. Ivan S.'nin bir testisini kaybettiği açıklandı.

Avukat Lucie Simon, müvekkilinin hâlâ hastanede olduğunu söylerken polis şiddetine karşı dava açtıklarını duyurdu:

Bu bir meşru müdafaa ya da gereklilik değil. Elimizdeki görüntüler ve Ivan S.'nin o sırada tutuklanmamış olması birer kanıt.

Simon, mühendisin "hâlâ şokta olduğunu ve neden saldırıya uğradığını sorduğunu" ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümet sözcüsü Olivier Veran ise BFMTV'ye yaptığı açıklamada mağdura üzüldüğünü ancak "müdahalenin meydana geldiği koşulların da anlaşılması gerektiğini" söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkarmayı istiyor. Bu plana karşı ülke genelinde protestolar düzenleniyor. Fransa İçişleri Bakanlığı, 19 Ocak'ta Paris'te düzenlenen yürüyüşe 80 bin kişinin katıldığını açıkladı. Ancak ülkenin en büyük işçi sendikası CGT'ye göre başkentteki protestocuların sayısı 400 bini buldu.

 

Independent Türkçe, AP, The Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU