Tesla mühendisinden itiraf: 2016'da Musk'ın paylaştığı otonom sürüş videosu kurmacaydı

Musk videoyu paylaşırken "Tesla kendi kendini sürüyor (hiç insan müdahalesi yok)" diye tweet atmıştı

(Reuters)

Üst düzey bir mühendisin ifadesine göre Tesla'nın 2016'da şirketin otonom sürüş teknolojisini tanıtan videosu, sistemlerinin sahip olmadığı özellikleri göstermek için çekilen bir kurmacaymış.

Halihazırda Tesla'nın internet sitesinde arşivlenen videoda şirketin Model X'i, sürücünün elleri direksiyonun hemen altında havada dururken şehir içindeki cadde ve otoyollarda ilerlerken görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

4 dakikalık video başlamadan önceki metinde, "Sürücü koltuğundaki kişi sadece yasal nedenlerle orada bulunuyor. Kendisi hiçbir şey yapmıyor. Araç kendi kendini sürüyor" diye belirtiliyor.

Elektrikli araç üreticisinin patronu Elon Musk videoyu Twitter'da, "Tesla kendi kendini sürüyor (hiç insan müdahalesi yok)" ifadeleriyle paylaşmıştı.

Musk, "Park yeri ararken, araç oraya park etmesine izin verilip verilmediğini anlamak için levhaları okuduğundan engelli yerini atlıyor" diye eklemişti.

Öte yandan Reuters'ın aktardığı üzere şirketin Otopilot Yazılım Direktörü Ashok Elluswamy, bir ifadesinde videonun kısmen kurmaca olduğunu söylüyor.

 


Elluswamy'nin ifadesi, eski Apple mühendisi Walter Huang'ın karıştığı bir araba kazasının ardından Tesla'ya açılan davada kanıt olarak kullanıldığı bildirilen 2022 tarihli bir yeminli ifadede yer alıyor.

Reuters'ın aktardığı ifade metninde Elluswamy, videonun "2016'da müşterilerin erişiminde olanları doğru bir şekilde tasvir etmek için" yapılmadığını söylüyor.

Video, sisteme neyin yerleştirilebileceğini tasvir etmek için çekildi.

Videonun çekimi sırasında sahne arkasında, deneme sürüşleri yapan sürücülerin aracın kontrolünü almak için müdahale ettiği ve Tesla'nın önceden belirlenmiş bir rotadan gittiği bildiriliyor.

Elluswamy, test aracının Tesla Model X'in sürücü olmadan kendi kendine park edebileceğini gösterme girişimleri sırasında otoparktaki çitlere çarptığını da söylüyor.

Tesla, The Independent'ın yorum talebine hemen yanıt vermezken, şirketin internet sitesinde "Tam anlamıyla sürücüsüz otomobiller, düzenleyiciler tarafından onaylanıp doğrulanana kadar, sürücüler araçlarından sorumludur ve her zaman araçlarının kontrolünü elinde tutmalıdır" diye belirtiliyor.

İnternet sitesine göre Tesla'nın otonom sürüş teknolojisi, sürücülere direksiyon, frenleme, hız ve şerit değişikliklerinde yardımcı olmak için tasarlansa da bu özellikler "aracı otonom hale getirmiyor".

Şirket, sürücü destek sistemleriyle ilgili iddiaları nedeniyle yasal incelemeye tabi tutuluyor.

Geçen yıl ABD Adalet Bakanlığı, otopilot özelliğinin kullanıldığı, bazıları ölümle sonuçlanan bir dizi kazanın bildirilmesinin ardından Tesla'nın elektrikli araçlarının kendi kendini sürebildiğine dair iddialarıyla ilgili adli soruşturma başlatmıştı.

Elluswamy'e videonun o sırada seri üretilen ve halka açık yollarda kullanılmasına izin verilen araçlardaki Tesla Otopilot özelliğinin performansını gösterip göstermediği sorulduğunda, "Göstermiyor" dediği bildiriliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU