Ölüler üzerinde kafa nakli yaparak tartışma uyandıran beyin cerrahından yeni hamle

"Diğer seçenekleri keşfetme zamanı geldi"

Tartışma yaratan cerrah, beyni ve omuriliği çevreleyen kalın zar olan dural kesenin içindeyken beyni nakletmeyi düşünüyor (Independent Türkçe / Midjourney)

Daha önce kafa nakli yapma planlarını açıklayarak gündem olan Sergio Canavero, bütün bir beyin naklinin artık "teknik açıdan mümkün" olduğunu öne sürdü.

Beyin cerrahı, bu iddiayı Uluslararası Cerrahi Nöroloji Derneği'nin internet sitesinde yayımlanan yeni yazısında dile getirdi.

"İnsanda tümden beyin nakli: Teknik açıdan mümkün" başlıklı yazıda şu ifadeler yer aldı:

Yaşlı bir vücudu başarıyla gençleştirebilecek teknolojiler geliştirilemedi. Bu da (beyin nakli gibi) diğer seçenekleri keşfetme zamanının geldiğini gösteriyor.

Canavero, daha önce yaptığı hayvan deneyleriyle adından söz ettirdiyse de asıl ününe ölü insanlar üzerindeki çalışmasıyla kavuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cerrah, 2017'de Çin'deki Harbin Tıp Üniversitesi'nde ölü insanları ameliyat ederek kafa nakli yaptığını iddia etmişti.

The Telegraph'a konuşan Canavero, "İnsan kadavraları üzerinde ilk insan kafası nakli yapıldı" demişti.

Son yazısıyla ilgili VICE News'a röportaj veren Canavero, "O insnalara yaptığım kafa nakli, beyin nakline doğru atılan ara adımdı" dedi:

İkincisi imkansız kabul edildiğinden, çok daha basit olan kafa nakline odaklanmaya karar vermiştim.

Beyin cerrahı canlı insanlar üzerindeki ilk deneyini 2019'da yapmaya kalkmıştı. Bu plan kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı ama bunun için gönüllü olan denek, aşık olup çocuk sahibi olduktan sonra projeden çekilmişti.

Cerrah yeni makalesinde, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Yaygın inanışın aksine, en azından teorik olarak tam bir beyin nakli gerçekleşebilir.

"Tabii ki kadavralar üzerinde daha kapsamlı provalar ve ardından beyin ölümü gerçekleşmiş organ donörlerinde testler gerekli olacaktır" diyen Canavero sözlerini şöyle sürdürdü:

Yeni cerrahi aletlerin geliştirilmesi gerekecek. Uygun finansmanla, uzun süredir devam eden bir rüya sonunda gerçek olabilir.

 

Independent Türkçe, VICE News, Uluslararası Cerrahi Nöroloji Derneği

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU