Teknoloji sektöründe çalışan kadınların yarısından fazlası cinsiyetçi sözler duyuyor: "Bu iş için fazla güzelsin"

Kadın çalışanların üçte ikisi, yaptıkları işe dair “bir kadın için fena değil” cümlesini işitmiş

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Google'ın 2018 Yıllık Çeşitlilik Raporu'na göre, Google’ın dünya çapındaki liderlerinin yalnızca yüzde 25,5’i kadın (tumblr)

2019’da cinsiyet ayrımcılığındaki mücadelede nihayet yol aldığımızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak yeni bir araştırma bizi bunun üzerine yeniden düşünmeye itiyor.

Teknoloji endüstrisinde çalışan iki binden fazla kadın üzerinde yapılan çalışmaya göre, kadınların yarısından fazlası bu sektördeki iş için “fazla güzel” olduğuna yönelik cümleler duyuyor.

Diğer yandan araştırmaya katılan kadınların yüzde 58’i ruh hallerinin “özel günüyle” bağlantılı olup olmadığına yönelik sorular aldığını veya bu sorunun bir başka kadına yöneltildiğini duyduğunu söyledi.

Teknoloji alanında işe alım şirketi CWJobs bu araştırmayı, endüstrideki kadınların maruz kaldığı gündelik cinsiyetçi eylemlerin perdesini aralamak için yürüttü.

Çalışma kadınların bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) denen alanlarda çalışmadığına dair modası geçmiş, cinsiyetçi stereotiplerin aslında hala var olduğunu gösterdi. Nitekim endüstriye girdiğinden beri bu yanlış klişeyi duyan kadınların oranı yüzde 53 çıktı.

Kadınların üçte birinden fazlası da erkek iş arkadaşlarıyla konuşurken “Senin yanında çok mu teknik konuşuyorum?” sorusunu duyduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma ayrıca kadınların yerindeyken hangi cinsiyetçi sözü ne sıklıkla duyduğu oranlarına da yer verdi.

Listenin başında “canım”, “aşkım” veya “hayatım” sözcükleri yer alırken, araştırmaya katılan kadınların yüzde 93’ü her üç kelimeyi de duyduğunu belirtti.

Liste kadın çalışanların duyduğu “daha fazla gülümse” (yüzde 83), “bize çay / kahve yapabilir misin” (yüzde 69) ve “bir kadın için fena değil” (yüzde 66) cümleleriyle devam ediyor.

CWJobs Teknoloji’de Kadınlar Başkanı Christine Forder “Son 10 yılda, tipik erkek merkezli teknoloji sektöründe daha fazla kadının daha önemli ve kıdemli roller üstlendiğini gördük. Bu her ne kadar umut vadetse de, daha fazla kadını bu sektöre çekmek ve kaybetmemek için, aleni ama düşük seviyeli cinsiyetçilik sorununun ele alınması gerekiyor” dedi.

STEM rollerini “herkesin bildiği gibi erkek öncülüğünde” diye tanımlayan Forder, şirketlerin bu sorunu ele alma sorumluluğu bulunduğuna ve eşitliği teşvik ederek kadınları güçlendirmesi gerektiğine de işaret etti.       

Forder sözlerine şöyle devam etti: 

İster tatlı  bir sözcüğün gündelik kullanımı olsun, isterse kadınların hak ettiği terfiyi görmezden gelmek gibi ahlaksız bir davranış olsun... Bu cinsiyetçi kültürle başa çıkmanın ve örnek teşkil etmenin çok önemli bir iş olduğuna inanıyoruz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/women

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU