Çin'in nüfusunun onlarca yıl sonra ilk kez 2022'de düştüğü tahmin ediliyor

Resmi veriler, 2022'deki toplam doğum sayısının 10 milyon gibi rekor seviyede düşük olduğunu gösterecek

(AP)

Uzmanlar Çin'in nüfusunun onlarca yıl sonra ilk kez 2022'de muhtemelen düşmeye başladığını ve bunun ülkenin ekonomisini etkileyebileceğini söylüyor.

Bağımsız nüfusbilimci He Yafu'ya göre, gelecek hafta açıklanacak resmi veriler 2022'deki toplam doğum sayısının 10 milyon gibi rekor bir seviyede düşük olduğunu gösterebilir.

Nüfusbilimciyi referans gösteren Bloomberg, bu rakamın 2021'de doğan bebek sayısı olan 10,6 milyonun altında kalacağını bildirdi.

Geçen yıl temmuzda, Çin'in nüfus artışının önemli derece yavaşladığı ve 2025'ten önce azalmaya başlamasının beklendiği aktarılmıştı.

Devlete bağlı Global Times gazetesi geçen yıl, üst düzey bir sağlık yetkilisine referans vererek, 24 Temmuz 2022'de yayımlanan doğum verilerinin iki yıl önceki yeni doğumların sayısının birkaç eyalette onlarca yılın en düşük seviyesinde olduğunu gösterdiğini bildirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haber kuruluşu eyalet verilerini referans alarak, merkez Hunan eyaletindeki doğum sayısının yaklaşık 60 yıldır ilk kez 500 binin altına düştüğünü aktarmıştı.

Sadece, Çin'in güneyindeki Guangdong eyaletinde 1 milyondan fazla yeni doğum olduğu belirtilmişti.

He, Çin'de 2022'de muhtemelen, kısmen Kovid nedeniyle, 2021'de ölen 10,1 milyon kişiden daha fazla ölüm görüldüğünü söylüyor.

Uzmanlar, nüfustaki düşüşün önceden beklenenden daha hızlı geldiğini, bunun da büyümeyi engelleyebileceği ve bu durum zaten daralan işgücüyle birlikte konut talebini azaltabileceği için ekonomik anlamda ciddi yankılar yaratabileceğini söyledi.

Bloomberg'in haberine göre Çin yönetimi, ulusal emeklilik sistemini finanse etmekte de zorluk yaşayabilir.

Gavekal Dragonomic'te Çin araştırmaları yardımcı yöneticisi Christopher Beddor, Bloomberg'e "doğum oranlarını artırmak için alınan önlemlerin çok az ve çok geç olduğunu, bu önlemlerin sıfır Kovid politikasının doğum oranları üzerindeki etkisine kesinlikle yenik düştüğünü" söylüyor.

"Temel sorun, bu alanda ancak bu kadar çok politikanın gerçekleştirilebileceğidir çünkü azalan doğum oranları derin yapısal faktörlerden kaynaklanır" diyen Beddor, Çin'in yaşlanmasının ve nüfus düşüşünün yarattığı ekonomik zorlukların yıllardır tartışıldığını ekliyor.

Yönetim bu sorunların çok gerçek olduğunu ve çok hızlı geldiğini geç fark etmiş gibi görünüyor.

Öte yandan geçen yıl yayımlanan bir BM raporuna göre, Hindistan'ın bu yıl Çin'i geçip dünyanın en kalabalık ülkesi olması bekleniyor.

BM Genel Sekreteri António Guterres, "Bu yıl (2022) Dünya Nüfus Günü (11 Temmuz), Dünya'daki 8 milyarıncı sakinin doğumunu beklediğimiz bir dönüm noktasına denk geliyor" demişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU