"QAnon'un Q"su Twitter'a geri döndü

Radikal sağcı komplo teorisinin mimarı olduğu düşünülen Ron Watkins'in hesabı 2021'de kapatılmıştı

Twitter, QAnon'un gizemli liderine ait olduğu düşünülen hesabın aktif hale getirilmesine dair açıklama yapmadı (Reuters) 

Twitter, ABD'de milyonlarca taraftarı bulunan ve QAnon komplo teorisinin mimarı olduğu düşünülen Ron Watkins'in hesabını tekrar açtı.

Teknoloji milyarderi Elon Musk'ın geçen yıl satın aldığı Twitter'da, Watkins'in @CodeMonkeyZ hesabı yeniden aktif hale getirildi.

Radikal sağcı komplo teorisyeni, 385 bin 900 takipçisinin yer aldığı Twitter hesabından henüz yeni bir paylaşım yapmadı.

Watkins'in hesabı, 2021'de QAnon komplo teorisini yayan zararlı içerikler paylaştığı gerekçesiyle kapatılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aynı dönemde eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ve Trump'ın seçim kampanyası avukatı Sidney Powell'ın hesapları da devre dışı bırakılmıştı. Flynn ve Powell da radikal sağcı komplo teorisinin önde gelen figürleri arasında görülüyordu.

QAnon hareketi, ABD'de derin devletin şeytana tapan pedofiller tarafından kontrol edildiğini ve Trump'ın bunlara karşı mücadele verdiğini savunan bir dizi komplo teorisinden oluşuyor.

Hareket, "Q" rumuzlu bir internet kullanıcısının 4chan mesaj platformunda 2017'de yapığı paylaşımlara başlamıştı.

Paylaşımlarını şifreli olarak yapan Trump destekçisi, devletin gizli belgelerine erişimi olduğunu iddia etmişti. Komplo teorisinin takipçileri, 6 Ocak 2021'deki ABD Kongre baskınında da rol oynamıştı.
 


Kullanıcının kimliği henüz tespit edilemezken, bu kişinin Watkins olduğuna dair birçok iddia ortaya atılmıştı.

HBO kanalının söz konusu komplo teorisiyle ilgili mini belgeselinin yönetmeni Cullen Hoback, Watkins'in Q olduğunu öne sürenlerden biriydi.

Watkins, belgeselin bir noktasında "…Aslında daha önce anonim olarak yaptığım bir şeydi ama Q olarak hiç yapmadım" ifadelerini kullanmıştı.

Bunun ardından kendisi "Ben Q değilim" dese bile Hoback, bunun Watkins'in Q rumuzlu kullanıcı olduğuna dair bir kanıt olarak görülebileceğini savunmuştu. Watkins daha sonra iddiaları defalarca yalanlamıştı.

Bazılarıysa Q'nun aslında birden fazla kişi olduğunu düşünüyor. Harvard Üniverstesi'nden akademisyen Joan Donovan, Q'nun bir kolektif olduğunu öne sürmüştü.

Öte yandan Musk'ın Twitter'ı satın aldıktan sonra Trump'ın kapatılan hesabını yeniden açması da gündem olmuştu. Fakat eski lider, Twitter'a dönmeyi düşünmediğini, kendi sosyal medya platformu Truth Social'ı kullanmaya devam edeceğini belirtmişti.



Independent Türkçe, Gizmodo, Rolling Stone

DAHA FAZLA HABER OKU