Sürpriz iptal açıklamalarıyla gelen soru: Netflix yapımların başarısını nasıl ölçüyor?

1899'un başarısını bizzat Netflix mi engelledi?

 Veri analitiği şirketi Digital i'a göre 1899'un tamamlanma oranı yüzde 32 (Netflix)

Yayımlandığı günden beri Netflix'in en çok rağbet gören yapımlarından biri olan 1899'un iptal edilmesi seyircileri şaşırttı. Popüler kültür sitesi Collider, bu gelişmenin ardından "Netflix dizilerin başarısını nasıl ölçüyor?" ve "1899'un başarısını Netflix'in kendisi mi engelledi?" sorularını sorup yanıt aradı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, Netflix'in dizilerin iptal etmeyi ya da onlara yeni sezon onayı vermeyi nasıl kararlaştırdığının tam olarak bilinmediği vurgulandı. Platformun bir dizinin başarısını ölçmede en bariz verinin izlenme süresi olduğu kaydedildi. Yani bir film ya da dizi, Netflix abonelerini diğer yapımlardan daha uzun süre büyülediyse başarılı kabul ediliyor.

Ancak Netflix izlenme saatini 28 günle sınırlıyor. Örneğin Netflix'in en çok izlenen filmleri arasında ilk sırada 364 milyon saat izlenmeyle ilk sırada Red Notice yer alıyor. Bu, filmin ilk 28 günde ulaştığı süre.

Collider, dijital yayın platformunun ham izlenme süresinden ziyade yapımların bütün bölümlerinin tamamlanmasına daha fazla değer verdiğini savundu.

Yazar Neil Gaiman da The Sandman yayımlandıktan sonra yeni sezonun çıkmasını isteyen hayranlara, bunun için mümkün olan en kısa sürede diziyi bitirmeleri gerektiğini söylemişti.

İnternet sitesi, Netflix'in tamamlanma oranına dair hiçbir zaman açıklama yapmadığını ancak bunun, 1899'un neden iptal edildiğinin anlaşılmasını sağladığını ifade etti.

Netflix CEO'su Ted Sarandos'un yeşil ışık verilen ya da iptal edilen yapımlarla ilgili kararın "yüzde 70'inin içgüdüsel olduğu, yüzde 30'unun veriye dayandığı" açıklamasını hatırlatan Forbes da son dönemde bu ifadelerin sorgulandığını yazdı. Dergi, tamamlanma oranına dikkat çekti:

  • Heartstopper yüzde 73 tamamlama oranına sahipti ve yeni sezon onayı aldı
  • Güneşin Karanlığında (The Lincoln Lawyer) yüzde 56 tamamlama oranına sahipti ve yeni sezon onayı aldı
  • Resident Evil yüzde 45'lik bir tamamlama oranı elde etti ve iptal edildi
  • First Kill yüzde 44 tamamlanma oranına sahipti ve iptal edildi
  • Squid Game yüzde 87'lik tamamlama oranına sahipti ve yeni sezon onayı aldı
  • Arcane yüzde 60 tamamlanma oranına sahipti ve yeni sezon onayı aldı
  • Düzensizler (The Irregulars) yüzde 41 tamamlanma oranına sahipti ve iptal edildi
  • Love Death and Robots yüzde 67 tamamlanma oranına sahipti ve yeni sezon onay aldı

1899'un başarısını Netflix'in kendisi mi engelledi?

17 Kasım'da seyirciyle buluşan 1899'dan 6 gün sonra Wednesday yayımlandı. Collider, ekranlara gelir gelmez platformun zirvesine yerleşen Wednesday'in, 1899'un muhtemel başarısını etkilediğini yazdı. Dizinin seyircilerin aşina olduğu Addams Ailesi'ne dayandığı, halihazırda büyük hayran kitlesine sahip Jenna Ortega'nın başrolde yer aldığı ve ünlü yönetmen Tim Burton'un ön plana çıkarıldığı belirtildi.

Ancak 1899'da pek çok farklı dilin kullanılmasını bazı seyircileri diziden uzaklaştırdığı ve oyuncu kadrosunda büyük isimlerin olmadığı ifade edildi. Netflix'in böylece 1899'un çuvallamasını sağlamış olabileceği ileri sürüldü.

Popüler gizem dizisinin yaratıcıları Baran bo Odar ve Jantje Friese, ilk sezonuyla 17 Kasım'da seyirciyle buluşan dizinin yeni bölümlerinin gelmeyeceğini 2 Ocak'ta duyurmuştu.

1899'da geçen dizi, Kerberos adlı buharlı gemiyle New York'a seyahat eden bir grup göçmenin karanlık ve kafa karıştırıcı bir gizemle karşılaşmasını anlatıyor.

 

Independent Türkçe, Collider, Forbes

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU