PODCAST | Afrika Zamanı

Ömer Faruk Özbil, "Afrika Zamanı" podcast programının bu bölümünde Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına "5 Dakikada Afrika Gündemi"ni aktardı

Kolaj: Independent Türkçe

Merhaba değerli dinleyiciler,

Bugün 8 Ocak 2023,

Independent Türkçe için hazırladığım "Afrika Zamanı" podcast programına hoş geldiniz.

Her hafta pazar günü "5 Dakikada Afrika Gündemi" ile karşınızda olmaya devam ediyorum. 

Bu hafta Afrika'nın kuzeyinden güneyine, doğusunda batısına birçok gelişmeyi sizlere aktaracağım. 
 


Tanzanya'da muhalefet partilerinin miting yasağı kaldırıldı

Tanzanya Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan, selefi John Magufuli'nin yürürlüğe soktuğu siyasi miting yasağını kaldırdı.

2016 yılında yürürlüğe giren yasa kapsamında, seçilmiş siyasetçilerin kendi seçim bölgelerinde miting yapmalarına izin veriliyordu ancak diğer siyasi mitingler ve protestolar yasaklanmıştı.

Mart 2021'de Magufuli'nin ölümünden sonra göreve gelen Hassan, yasağı kaldırma kararının uzlaşma, direnç, reformlar ve ulusu yeniden inşa etme stratejisinin bir parçası olduğunu söyledi.

Eski Devlet Başkanı Magufuli'nin adı muhalif siyasetçilerin tutuklanması ve yasaklanması gibi çok sayıda skandal karara karışmıştı.

Tanzanya'nın önde gelen muhalefet partisinin başkanı Freeman Mbowe, Temmuz 2021'de terör suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Hassan'ın başa gelmesinin ardından davası düşen muhalif siyasetçi serbest bırakılmasının hemen ardından Hassan ile görüşmüştü.


Burkina Faso, Fransa Büyükelçisinin geri çağrılmasını istedi

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Burkina Faso yetkililerinden büyükelçisinin geri çağrılması talebi geldiğini açıkladı.

Burkina Faso hükümet sözcüsü ise 9 Eylül 2019'dan bu yana Fransa'nın Vagadugu Büyükelçisi olan Hallade'den resmi olarak ülkeden ayrılmasını istediğini belirtti.

Burkina Faso Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz sene 23 Aralık 2022'te Birleşmiş Milletler (BM) Koordinatörü Barbara Manzi'yi herhangi bir sebep göstermeden `istenmeyen kişi` ilan etmiş ve ülkeyi derhal terk etmesi talimatını vermişti.

Burkina Faso'da peş peşe gelen 2 askeri darbenin ardından ülkedeki Fransız karşıtlığı yükselmişti.

Burkina Faso'lu protestocular, ikinci darbenin ardından Burkina Faso'daki Fransız büyükelçiliğini, kültür merkezini ve askeri üssü hedef almışlardı.

Burkina Faso'da geçtiğimiz sene 22 Aralık 2022'de 2 Fransa vatandaşını casusluk suçlamasıyla sınır dışı etmiş, 4 Aralık 2022'de de Fransız radyosu Radio France Internationale'in (RFI) yayınları askıya alınmıştı.


Afrika'nın en çok aranan insan kaçakçısı yakalandı

Dünyanın en çok aranan insan kaçakçılarından biri olan Eritreli Kidane Zekarias Habtemariam, Sudan'da gözaltına alındı.

Interpol'den yapılan açıklamaya göre, binlerce Afrikalının kaçırılması, dolandırılması ve öldürülmesiyle suçlanan ve kırmızı bültenle aranan Habtemariam yakalandı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) polisinin çabasıyla Sudan'da yakalanan Habtemariam, aylardır takip ediliyordu. 

Libya'da bir mülteci kampının sahibi olduğu ileri sürülen Habtemariam, 2014'ten beri insan kaçakçılığı yapıyor.

Libya'dan yola çıkarak Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmak isteyen Doğu Afrikalı göçmenleri kaçıran, işkence eden, gasp eden ve öldüren bir örgütün yöneticisi olmakla suçlanıyor.

Habtemariam'ın yakalanmasının Afrika'dan Avrupa'ya uzanan kaçakçılık şebekesine ağır bir darbe vuracağı belirtiliyor.

Etiyopya'da 2020'de gözaltına alınan Habtemariam yaklaşık 1 yıl sonra firar etmişti.


Çad'da darbe girişimi engellendi

Çad Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çad İnsan Hakları Örgütü (OTDH) Başkanı Bahreddin Berdei Targuio liderliğindeki 11 subayın askeri bir kalkışma içerisinde olduğu belirtildi.

Darbe girişimine adı karışan herkesin 8 Aralık'tan bu yana gözaltında tutuldukları belirtilen açıklamada, olayın bir grup subayın ülkeyi istikrarsızlaştırma girişimi olduğu kaydedildi.

Babasının ölümünün ardından 20 Nisan 2021'de iktidarı devralan General Muhammed İdris Debi İtno'nun, 18 aylık geçiş süreci sonrası yönetimi sivillere devretme sözünü tutmaması ve 2 yıllık yeni geçiş dönemi için cumhurbaşkanlığına getirilmesi tepkiye yol açtı.

Derhal demokratik yönetime geçilmesi talebiyle muhalefetin sokağa çıkmasıyla ülkedeki kriz derinleşti. Ekim 2022'deki askeri yönetim karşıtı protestolarda yaklaşık 50 kişi hayatını kaybetmiş, 300'den fazla kişi yaralanmıştı.


Malavi'de kolera salgını yayılmaya devam ediyor

Malavi Sağlık Bakanı Khumbize Chiponda, mevsim yağışlarına bağlı olarak artan salgın vakaları nedeniyle yeni tedbirler aldıklarını açıkladı.

Malavi'de bugün eğitime başlaması planlanan okulların açılış tarihi ertelendi. Okulların ne zaman eğitime başlayacağıyla ilgili bilgi verilmedi.

Ülkede Mart 2022'de patlak veren salgında vaka sayısı 18 bine yaklaşırken salgında 595 kişi yaşamını yitirdi.

Küresel sağlık kuruluşları ve hükümetlerin tedbirleri sonucu yıllardır azalan kolera vakaları iklim değişikliği, yoksulluk ve çatışmalar gibi nedenlerle yeniden yaygınlaşmaya başladı.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre, 2017'den 2021'e kadar dünya genelinde kolera vakasının tespit edildiği ülke 20'nin altındayken sadece 2022'de 26 ülkede kolera salgını görüldü.


Geçen hafta Afrika'da öne çıkan gelişmeleri 5 dakika süresince size aktardım. Haftaya görüşmek dileğiyle, esen kalın. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU