Eski silah arkadaşları, "Afganistan'da 25 kişi öldürdüm" diyen Prens Harry'yi ihanetle suçladı

"Tıpkı ailesine yaptığı gibi..."

Prens Harry, Afganistan'da BK Hava Kolorduları bünyesinde görev yapmıştı (AP)

Prens Harry'nin Afganistan'da 25 Taliban savaşçısını öldürdüğünü söylemesi, Birleşik Krallık (BK) ordusunda görev yapmış emekli askerlerden tepki topladı.

BK ordusunun Afganistan'daki eski komutanlarından Albay Richard Kemp, Harry'nin açıklamaları için "Sözleri, BK'ye karşı saldırı düzenlenmesi amacıyla yapılan cihatçı propagandaya alet edilecek" dedi.

2003'te dört aylığına Afganistan'daki BK ordusunu yöneten Kemp, Harry'nin ne yaptığının farkında olmadığını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

Ordu, ne yaşanmış olursa olsun onu her zaman ailenin bir parçası olarak gördü. Fakat Harry, doğduğu aileye yaptığı gibi bu güvene de ihanet etti.

Emekli Albay, Sussex Dükü'nün açıklamalarının ordunun tavır ve tutumuna uygun olmadığını da belirterek, "Orduda böyle davranılmaz, bizim düşünce yapımız böyle değil" dedi.

Kemp, BK'nin kamu yayımcısı BBC'ye açıklamasındaysa Harry'nin sözlerinin şahsi güvenliğini tehlikeye attığını ve bazı kişilerin misilleme yapmasına neden olabileceğini söyledi.

BK Parlamentosu Savunma Komitesi Başkanı Tobias Ellwood ise "Herhangi bir savaşta öldürülen kişilerin sayısından gurur duyulması doğru değil" dedi.

Ellwood, Muhafazakar Parti'ye girerek siyasete atılmadan önce BK ordusunda görev yapmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Harry'le birlikte Afganistan'da görev yaptığını söyleyen emekli asker Ben McBean ise Twitter hesabındaki gönderisinde "Prens Harry, seni seviyorum ama çeneni kapatman lazım!" diye yazdı.

Harry'nin 10 Ocak'ta yayımlanacak Spare (Yedek) adlı anı kitabından paylaşılan ayrıntılarda, Sussex Dükü'nün 2007-2008 ve 2012-2013 dönemlerinde görev yaptığı Afganistan'da 25 Taliban savaşçısını öldürdüğünü yazması tepki toplamıştı.

Kitapta "Bu beni tatmin eden bir sayı değil ama utandırmıyor da" ifadelerini kullanan Harry'nin sözleri Taliban'dan da eleştiri almıştı.

Taliban'ın Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahar Belhi, "Prens Harry'nin bu yorumları masumları hesapsızca katleden işgal güçlerinin elinde Afgan halkının yaşadığı travmanın ufak bir örneğidir" demişti.

Örgütün bir kolu olan Hakkani Ağı'nın liderlerinden Enes Hakkani ise "Bu savaştan mağlup ayrıldınız. Öldürdüğünüz kişiler satranç taşları değildi. Onlar insandı" ifadelerini kullanmıştı.

Taliban, ABD'nin Ağustos 2021'de ülkeden çekilmesiyle önce başkent Kabil'i daha sonra da ülkenin tamamını ele geçirmişti.



Independent Türkçe, Telegraph, BBC, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU