Gri balinanın doğum anları "ilk kez" kameralara yakalandı

"Bildiğim kadarıyla daha önce hiç kimse bir gri balinayı doğururken kameraya almadı. Hatta bunu görmedi bile"

Latince adı Eschrichtius robustus olan gri balinalar, 55-70 yıl yaşayabiliyor (Capt Dave's Dana Point Dolphin & Whale Watching Safari)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde balinaları takip etmeye giden bir grup, nadir görülen bir olaya 2 Ocak'ta tanık oldu. Ekip, Dana Point açıklarında bir gri balinanın doğumunu izledi.

Balina izleme turları düzenleyen Captain Dave's Dolphin and Whale Watching Safari'nin paylaştığı videoda anne ve yavru balinalar yan yana yüzerken görülüyor. Teknedeki kalabalığın heyecanı da kameraya yansıyor.
 


Teknedeki rehberin "Bu hepimizin için bir ilk" dediği duyuluyor.

Şirket videonun açıklamasına da "Pek çok kişi bir anlığına bunun köpekbalığı ya da bir yırtıcının saldırısı olabileceğini düşündük. Ama hayır, hayatın sonu değildi. Bu yeni bir hayatın başlangıcıydı" ifadesini kullandı.

Şirketin sahibi Dave Anderson, "Bildiğim kadarıyla daha önce hiç kimse bir gri balinayı doğururken kameraya almadı. Hatta bunu görmedi bile" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anderson, anne balinanın doğumdan sonra yavrusuna yüzmeyi öğrettiğini söyledi. Anderson ayrıca annenin, yavrusunu kendilerine göstermek istercesine tekneye yaklaştırdığını ifade etti.

Daha çok Kuzey Pasifik Okyanusu'nda yaşayan gri balinalar, ekimde küçük gruplar halinde göç etmeye başlıyor. Pasifik'teki hayvanlar beslenme bölgeleri olan Bering ve Çukçi denizlerinden başlayıp çiftleşme ve doğum noktaları olan Meksika'nın Baja California eyaletine kadar yüzüyor.

Gri balinalar, orka gibi yırtıcı hayvanlara karşı koruma sağladığı ve ılık suya ihtiyaç duyan yavrulara iyi geldiği için lagünleri tercih ediyor.

Yavru gri balinalar genellikle 4,5 metre uzunluğunda doğuyor. Anne sütüyle beslenen yavrular günde 20 kilodan fazla alıyor. Anne gri balinalar emzirme sonucunda ağırlıklarının yüzde 30'unu kaybedebiliyor.

Gri balinalar yetişkinlikte yaklaşık 15 metre uzunluğa ve 41 ton ağırlığa ulaşabiliyor.

 

Independent Türkçe, People, Today

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU