SpaceX, Falcon 9 roketinin uzaya gidip geri döndüğü yolculuğun videosunu paylaştı

Türkiye'nin uzay firmalarından Plan-S'nin Connecta T1.2 uydusu da bu roketle fırlatıldı

Elon Musk, SpaceX'i 2002'de kurdu (NASA/Arşiv)

SpaceX, 114 uydu taşıyan Falcon 9 roketine dair nefes kesici bir video paylaştı. 5 Ocak tarihli paylaşımda roketin uzaya çıkışı ve geri dönüşü görülüyor.

3 Ocak'ta fırlatılan roket aslında yaklaşık 8,5 dakika sonra Florida'nın Cape Canaveral bölgesindeki iniş yerine ulaşmıştı. Hızlandırılan videoda bu süreç 90 saniye sürüyor.
 


Ortaya çıkan dumanın nasıl yayıldığı ve geri dönüş sistemi rokete yerleştirilen kamera sayesinde takip edilebiliyor.

Elon Musk'ın uzay şirketi geçen sene 61 yörünge görevi tamamlamıştı. Milyarder işinsanı, bu sene 100 uçuş yapmak istediklerini söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salı günkü Transporter-6 adlı görev, SpaceX'in 200. yörünge uçuşu unvanını taşıyor. Görevde kullanılan Falcon 9'un ilk bölümü, 15. kez yeniden kullanılarak rekor kırdı. 

Roketle Türkiye'nin uzay firmalarından Plan-S'nin Connecta T1.2 uydusu da fırlatıldı.

Plan-S, Nesnelerin İnterneti (IoT) uygulamaları ve uydu haberleşmesi için tasarlanan yeni uydusunda denizcilikten, akıllı tarıma, enerjiden lojistiğe birçok sektör için akıllı ve kolay ulaşılabilen çözümler üretmeyi hedefliyor.

Nesnelerin İnterneti çamaşır makineleri, kahve makineleri, akıllı ev aletleri, araçlar veya sensörler gibi nesnelerin birbirine bağlanması anlamına geliyor.

 

Independent Türkçe, Space.com, CHIP Online

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU