26 kişinin öldüğü tekneden sağ kurtulan Arakanlı anne, yaşadıklarını anlattı

"Bu tekneler tam anlamıyla bir ölüm tuzağı"

BMMYK sözcüsü Babar Baloh, 2022'nin Arakanlı Müslümanlar için en ölümcül yıl olduğunu söyledi (Reuters)

Myanmar'dan kaçarken haftalarca sürüklenen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği teknede yer alan bir Arakanlı Müslüman, tehlikeli yolculukta yaşadıklarını anlattı.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e konuşan Hatemon Nesa, "Derim çürüyordu ve kemiklerim görülür hale gelmişti. O teknede öleceğimi düşündüm" dedi.

Yolculuk için yeterli parayı bulamadığından 7 yaşındaki çocuğunu Bangladeş'te bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Nesa, 5 yaşındaki kızı Umme Selime'yle tekneye bindiklerini belirtti.

Nesa, günlerce susuz kaldıklarını ve bazı ebeveynlerin çocuklarına deniz suyu içirdiğini, bu nedenle de evlatlarını kaybettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arakanlı göçmen, balıkçı teknelerinin yakınından geçerken bazı kişilerin yiyecek alabilmek için denize atlayıp teknelere yüzmeye çalıştığını ama boğulduğunu belirtti.

Nesa, ayrıca teknenin kaptanıyla mürettebattan başka bir görevlinin benzer şekilde yiyecek bulmak için yüzerken yaşamlarını yitirdiğini ifade etti.

25 Kasım'da Bangladeş'in Cox's Bazar şehrinden yola çıkan ve yaklaşık 200 Arakanlı Müslüman'ın yer aldığı teknenin 7 gün içinde Malezya'ya varması öngörülüyordu.

Fakat kısa süre içinde motorunun bozulmasıyla tekne açık denizde sürüklenmeye başlamıştı.
 

arakanlı müslümanlar.jpg
Nesa ve kızı Selime, Açe'deki göçmen kampına sığınmıştı (CNN)


Tekne, 26 Aralık'ta Endonezyalı balıkçılarla ülkenin Açe bölgesindeki yerel yetkililer tarafından kurtarılmıştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) aktardığına göre 174 kişi Açe'deki ilk yardım kampına götürülmüştü. 26 kişinin bir kısmı teknede hayatını kaybederken, diğerlerininse denizde kaybolduğu düşünülüyor.

BMMYK sözcüsü Babar Baloh'un CNN'le paylaştığı bilgilere göre geçen yıl Cox's Bazar'dan yaklaşık 2 bin 500 Arakanlı Müslüman benzer şekilde teknelerle ülkeyi terk etti.

Baloh, yolculuklar sırasında toplamda yaklaşık 400 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

BMMYK yetkilisi, Arakanlı Müslümanların karşılaştığı tehlikelere dikkat çekerek, "Bu tekneler tam anlamıyla bir ölüm tuzağı. Bir kez bindiğinizde hayatınızı kaybediyorsunuz" dedi.
 


Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistlerle Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve işyeri de ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017 itibarıyla Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bini geçti.

ABD, BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" diye nitelemişti.



Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU