"Mini insan beyinlerinin" ışığa verdiği tepki ilk kez gözlemlendi

İnsan ve fare dokuları arasında üç hafta içinde işlevsel bağlantılar kuruldu

Son yıllarda beyin organoidleri üzerinde yapılan deneyler, nörolojik rahatsızlıkların tedavisi için önemli ipuçları sunuyor (Pixabay)

İnsan beynini taklit eden organoidlerin farelerin beyin dokusuyla işlevsel bağlantılar kurabildiği ve görsel uyaranlara yanıt verebildiği ilk kez tespit edildi.

Canlıların vücutlarındaki çeşitli organların laboratuvarda üretilen ufak modellerine "organoid" adı veriliyor.

Hakemli bilimsel dergi Nature Communications'ta yayımlanan yeni araştırmada, insanlardan alınan kök hücrelerden üretilen beyin organoidleri farelerin beyin dokusuna yerleştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra bu organoidlerin çevredeki dokularla bağlantı kurarak dış uyaranlara senkronize biçimde tepki verdiği gözlemlendi.

Şimdiye dek bu türden sinyalleri kaydetmek teknolojik kısıtlamalar nedeniyle mümkün olmamıştı. Zira halihazırda insanların beyin dalgaların izlenmesi için kullanılan elektrotlar bu ölçekteki aktiviteleri kaydetmek için fazla büyük kalıyordu.

ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi, San Diego'dan araştırmacılar bu sorunun üstesinden gelmek için şeffaf grafenden yapılmış mikroelektrot dizileri üretti.

Deneylerde farelere beyaz ışıklı görsel uyaranlar sunulurken, beyinlerindeki aktivite de bu elektrotlar sayesinde eş zamanlı olarak gözlemlenebildi.

Bulgular, hem organoidlerin hem de onları çevreleyen beyin dokusunun bu uyaranlara aynı şekilde tepki verdiğini ortaya koydu.

Fare beyinlerine ait kan damarları, insan beynini temsil eden organoidlere doğru genişlemeye başlamış, onlara besin ve enerji sağlar hale gelmişti.

Bu da insan ve fare dokuları arasında implant operasyonundan sonraki üç hafta içinde işlevsel bağlantıların kurulduğu anlamına geliyordu.

Araştırmanın ortak yazarı Madison Wilson, araştırmanın bulguları şöyle özetledi:

Deneylerimiz, görsel uyaranların, organoidlerle çevredeki korteksten gelen tepkilerle eşleşen elektrofizyolojik tepkileri uyandırdığını ortaya koyuyor.

 

Independent Türkçe, IFL Science, Genetic Engineering & Biotechnology News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU