2022'deki karbon ve ekolojik ayak izlerimi hesapladım ve işte bulduklarım

Yıl boyunca sadece bir kutu geri dönüştürülebilir ve yarım kutu genel atık ürettim

8 aylık meyve ve yeşillik yetiştirmeyi veya toplamayı başardım. Ayrıca tüm reçellerimi, Chutney sosumu ve yabani sarımsaklı pesto sosumu kendim yaptım. (Unsplash)

Her yıl Mahatma Gandhi'nin doğum gününde (2 Ekim), onun öğütlediğimiz şeyleri kendimiz uygulamamız çağrısının şerefine, yıllık karbon ve ekolojik ayak izlerimi hesaplıyorum. Bu benim kişisel Ulusal Karbon Ayak İzi Günüm. Fakat serbest meslek vergi beyanım gibi bunu da ertelediğim oluyor. Nihayet geçen hafta ekolojik hesaplarımı yapmayı başardım.

Enerji ve ulaşımda iyi bir sonuç elde ettim, çöp miktarı diğer yıllardaki gibi düşüktü fakat yıllardır almadığım kadar yeni kıyafet ve ev eşyası satın aldım. Şebeke suyu kullanımım, kuraklık ve yağmur suyu depolama tanklarımın sızıntı yapması nedeniyle arttı ve daha fazla vegan gıda tüketmeye başladım.

En önemli rakam; ev elektriği, ısınma, uçuşlar (yok), araba (arabam yok) ve e-bisiklet için toplam karbon ayak izimin eksi 0,2 ton karbondioksit oluşuydu.

Viktorya stilindeki teraslı evim için enerji istatistiklerim: Güneş enerjisi sistemi tarafından üretilen 1795 kwh, ulusal şebekeye satılan 1221 kwh, evde kullanılan kendi güneş enerjisi elektriğim 574 kwh, ulusal şebekeden alınan 296 kwh (Good Energy'den olduğu için net sıfır) ve kullanılan toplam kwh elektrik 870 kwh.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonuç olarak böylece ulusal şebekeye net ihracım 925 kwh oldu, aldığımdan 4 kat daha fazla elektrik sattım ve evdeki toplam enerji tüketimimin iki katından fazlasını ürettim. Geçen yıl gazlı ocağımı kaldırıp şebekeyle bağlantımı kestiğimden hiç gaz kullanmadım. Mayısta önceden kullanılmış bir akü aldığım için gelecek yıl kendi güneş enerjisi elektriğimi daha da fazla kullanmayı umuyorum.

Bu yılki kişisel hedefim hiç araba kullanmamaktı. Embercombe yeniden yabanlaştırma kursuna katıldığım, İngiltere ve İskoçya'daki 5 uzak yeniden doğallaştırma bölgesini ziyaret ettiğim ve İngiltere'nin güneydoğusundaki belediye meclislerinde çevre denetimi yaptığım için bu zor oldu.

Memnuniyetle, trenler ve e-Brompton elektrikli bisikletimin birleşimiyle, hiç araba kullanmadan tüm varış noktalarına ulaşmayı başardım. Ancak nihayetinde üç kez araba kullanmak zorunda kaldım. Devon'daki bir hafta sonu tatiline giden tren bozuldu ve yolculuğun geri kalanı için bizi taksilere bindirdiler. İskoçya'daki yeniden yabanlaştırma kursundayken, Glen Affric'teki yeniden yabanlaştırma yerlerine bizi iki kez arabayla götürmeleri gerekti.

Günlük 26 litrelik şebeke suyu kullanımım, kuraklık ve yağmur suyu sızıntıları nedeniyle normal ortalamamın neredeyse iki katıydı. Fakat yine de kişi başı 145 litre olan ulusal evsel su tüketimi ortalamamızın yaklaşık beşte biri kadardı.

Gübre yapan tuvaletim kuraklık sırasında doğal olarak mükemmel çalıştığı için ürettiğim hiçbir insan gübresinin su şirketlerimizin şoke edici nehir kirliliğine katkıda bulunmaması beni mutlu etti.

Sadece küçük bir şehiriçi bahçesiyle, gıdada kendi kendine yeterliliğe ulaşmak uzak bir hedef olsa da 8 aylık meyve ve yeşillik yetiştirmeyi veya toplamayı başardım. Ayrıca tüm reçellerimi, Chutney sosumu ve yabani sarımsaklı pesto sosumu kendim yaptım.

Tüm yıl boyunca yine vejetaryen ve yarı vegandım ve yediklerimin yüzde 90'ından fazlası toprağı muhafaza eden, yaban hayatını koruyan, organik üretilen yiyeceklerdi. Yıllardır süt almıyorum ama nihayet bu yıl vegan peynirlere ve çikolataya geçtim, çünkü tatları çok gelişti. Bu, et yiyen biri olsaydım yaklaşık 3 tonu bulacak tahmini gıda kaynaklı karbon salımımı yaklaşık 1,25 tona düşürdü.

Bu sene yeşil enerjiyle çalışan kızılötesi panel ısıtıcıya büyük ölçüde geçtiğim için, odun sobamı kurduğumdan beri yaptığım yıllık kullanımlardan daha az odun kullandım. 15 yıl önce 85 bidon odun yakarken, bu yıl sadece 4 bidon odun yaktım. Artık genellikle sadece misafirlerim olduğunda kullanıyorum.

Yıl boyunca sadece bir kutu geridönüştürülebilir ve yarım kutu genel atık ürettim. 10 yılı aşkın süredir bu düşük seviyedeyim, bu yüzden tamamen sıfır atığa ulaşamayacağım gibi görünüyor! Ancak neredeyse sıfır atıklı yaşam tarzım, evimin önünde çirkin tekerlekli çöp kutuları olmadığı anlamına geliyor.

Orta sınıftan çoğu aile için, tüketim mallarımızda gömülü karbon salımları genellikle en yüksek salım kaynağımız olacak ve ölçülmesi zor olduğundan genellikle görünmezler. Bu tüketici salımları kişi başına yaklaşık 4 ton karbondioksit olacak, kıyas yaparsak ortalama bir hanenin elektrik kaynaklı yıllık salımı sadece 0,7 ton.

Tüketim maddeleri kullanımım son birkaç yılın en yüksek seviyesindeydi. Çok uzun zaman sonra ilk defa yeni kıyafetler satın aldım, çünkü İskoçya'da yağmura hazırlıksız yakalandım ve bu nedenle bir kaban, su geçirmez pantolon ve iki çift çorap aldım. Giysiler, küresel karbon salımlarının yüzde 10'u gibi muazzam bir oranını oluşturduğu için mümkün olduğunca yeni giysi almaktan kaçınıyorum.

Ayrıca buzdolabım ve çamaşır makinem değiştirilmesi gerektiği için 30 yıldır ilk kez yeni beyaz eşya satın aldım. Ama bu, çalıştırmak için yılda sadece 30 sterlin (yaklaşık 680 TL) elektriklik harcayan daha verimli bir A+++ buzdolabı almam anlamına geliyordu. Bu iki makine birlikte, üretimleri sırasında yaklaşık 0,6 ton karbondioksit saldı. Umarım en az 30 yıl da dayanırlar.

Karbon salımlarını radikal bir şekilde azaltmanın dünyayı kurtarmayacağını kabul etmekle birlikte, medyayı, hükümetleri, işletmeleri ve sivil toplumu değişime çağıran seslerimizin, öğütlediklerimizi uyguladığımız takdirde çok daha fazla namusa ve manevi güce sahip olacağına tutkuyla inanıyorum.

Öyleyse neden bugün sayaç değerlerinizi kaydedip bir yıl sonra, yeni yılınız 2023'ün ne kadar çevre dostu ve karbonsuz olabileceğini görerek keyif almıyorsunuz?



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU