Meksika Devlet Başkanı'ndan halka çağrı: "Kartelin Noel hediyelerini almayın"

Jalisco kartelinin görüntüleri sosyal medyada paylaşılmıştı

Videolar TikTok'tan kaldıırldı (TikTok)

Meksika'nın en güçlü suç örgütlerinden Yeni Nesil Jalisco Karteli'nin (Cártel de Jalisco Nueva Generación-CJNG) halka Noel hediyesi dağıttığına ilişkin görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador halkı uyardı.

Obrador, Meksikalıların kartelin verdiği hediyeleri kabul etmemelerini istedi.
 


Sosyal medyada paylaşılan videolarda kartelin, Jalisco eyaletinin başkenti Guadalajara'da geçen hafta hem yetişkinlere hem de çocuklara armağanlar verdiği görülüyor.

Bir adamın, dağıtımı yapan kişilerin kartelin yöneticilerinden Ricardo Ruiz'in elemanları olduğunu söylediği duyuluyor. Adamın sözleri şöyle devam ediyor:

Ruiz'in hiçbir şey vermediğini söylüyorlar. Hükümet neden aynısını yapmıyor?

Lopez, kartelin geçmişte halkın desteğini almak için gerçekleştirdiği Noel'de hediye dağıtma işini bu yıl tekrarladığını doğruladı.

"Halkı canlı kalkan olarak kullanıyorlar" diyen Meksika Devlet Başkanı, hediyelerin kabul edilmemesini istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Obrador bazı sivillerin, uyuşturucu baskınları sırasında kartel üyelerine destek verdiğini ve hatta kolluk kuvvetlerini kaçırmaya çalıştığını açıkladı.

69 yaşındaki siyasetçi, kartel etkisi sebebiyle bazı bölgelerde Ulusal Muhafızlar için yapılacak binalara karşı gösteriler düzenlendiğini söyledi.

Kartellerin yakıt çalmak için saldırılar düzenlediğini söyleyen Orbador, buradan yakıt alabildiği için halkın da kartellere destek verdiğini ve yapılan baskınlara karşı çıktığını belirtti.

Obrador kendi döneminde bu işbirliğinin zayıflatıldığını da sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, AP, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU