Deniz Poyraz Davası'nda karar: Ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl hapis

Mahkeme heyeti, Onur Gencer'i indirimsiz olarak ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı

Fotoğraflar: Sosyal medya

İzmir'de, HDP il binasında Deniz Poyraz'ı (38) tabancayla öldüren tutuklu sanık Onur Gencer' in Aliağa Şakran Cezaevi'nde görülen duruşmasında karar çıktı.

Mahkeme heyeti, Gencer' i indirimsiz olarak ‘tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırırken, ‘mala zarar verme suçundan 4 yıl hapis, ‘konut dokunulmazlığını ihlali’ suçundan 2 yıl hapis ve ‘ateşli silahlar kanununa muhalefet’ suçundan da 3 sene hapis cezası almış oldu. Gencer toplamda ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 9 yıl hapis cezası almış oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duruşma öncesi açıklama

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar. duruşma öncesi açıklama yaptı. Sancar, "Başından beri gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeye yönelik sistematik bir faaliyet yürütülüyor" dedi.

İzmir'de 17 Haziran 2021'de Deniz Poyraz'ı öldüren Onur Gencer'in ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıl hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın 7. duruşması Aliağa Şakran Yerleşkesi'nde görülüyor.

Duruşma öncesinde yapılan açıklamaya CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İzmir milletvekilleri Serpil Kemalbay ile Murat Çepni, Deniz Poyraz'ın ailesi, avukatlar ve HDP'liler katıldı.

"Mahkeme olayı tek kişinin münferit cinayeti olarak göstermeye ve görmeye çalışmıştır"

HDP Eş Geneş Başkanı Sancar açıklamada şunları kaydetti:

Başından beri, olayın gerçekleştiği andan itibaren, soruşturma aşamasında gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeye yönelik sistematik bir faaliyet yürütülüyor. 

Soruşturma aşamasında kolluk bütün bağlantıları gizlemek ve bu katliamı münferit bir olay gibi göstermek için elinden geleni yapmıştır. Kolluktaki ifadede sorulan sorular hep bu olayı münferit ve meczup şahsın fevri eylemi olarak göstermeye yöneliktir.

Yargılama aşaması da soruşturmanın derinleştirilmesini hedeflememiş, tam tersine kollukta izlenen yol tekrar edilmiştir. Mahkeme de gerçeği ortaya çıkaracak araştırmalardan kaçınmış, olayı tek kişinin münferit cinayeti olarak göstermeye ve görmeye çalışmıştır. 

Katil diye şimdi yargılanan tetikçinin ilişkileri, mesela SADAT gibi karanlık bir yapıyla kurduğu bağlantılar, daha önce sosyal medya hesaplarında paylaştığı açık bilgiler zaten yeterince fikir veriyor. Yaşam tarzı, cinayet zamanına kadar yaptıkları ortada. Buna rağmen bunların hiçbirine ilişkin bir soruşturma yürütülmediği gibi ilişki içinde olduğu şahıslar da bu davada yargılama kapsamına sanık olarak dahil edilmemiştir.

Hep duyduğumuz şey burada da tekrar etmiştir. 'Bu cinayet meczup kişinin münferit eylemidir' Bunu ortaya koymaya, kabul ettirmeye çalışıyorlar. Mahkemeden de böyle bir karar çıkarmak niyetindeler. Tek kişi cezalandırıldığında arkasındaki bütün bağlantılar, devlet içindeki çeşitli yapılarla ilişkiler örtülmüş olacak. Örtülünce yeni cinayetler için de zemin daha da olgunlaştırılmış olacak.       

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU